Az "új országban" is helye van
A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát, melynek értelmében június 18-án mégiscsak megtarthatják a Meleg Méltóság Menetét a meghosszabított útvonalon, olvasható a Szivárvány Misszió Alapítvány honlapján.
A Szivárvány Misszió Alapítvány tavaly szeptemberben a Hősök terétől az Erzsébet térig jelentette be a június 18-i Meleg Méltóság Menetét. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette, ám nemrégiben a szervezők úgy döntöttek, hogy egészen a Parlamentig folytatnák útjukat, hogy a beszédeket már ott tartsák meg. A rendőrség ezután váratlanul tiltó határozatot adott ki az útvonalra.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a tiltást azzal indokolta, hogy a felvonulás biztosítása ellehetetlenítette volna Budapest közlekedését.
A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány megbízásából a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság a Fővárosi Bíróságon támadta meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát.
(Index nyomán)
Korábban írtuk:
A rendőrség csak azt tiltja, hogy a "meleg méltóság menete" a Hősök terétől az Országház környékére vonuljon, a korábban már tudomásul vett Erzsébet téri helyszínnel nincs gond. A bíróság módosíthat a helyzeten, de a lényeg nem változik: mégis lesz felvonulás - írja a Népszabadság.
Sok honfitársunk örvendezve üdvözölte a deviánsok utcai perverziója betiltásának hírét, abban a hitben, hogy végre mégiscsak változik valami, míg a buzik fejvesztve tiltakoztak - mindkettőt fölöslegesen.
A Szivárvány Misszió Alapítvány szervezésében tartandó demonstráció résztvevői a Hősök terétől - az Andrássy úton át, az Erzsébet tér érintésével - a Parlament mellett lévő Alkotmány utcáig szerettek volna menni. A rendőrség tiltó határozata arra hivatkozott, hogy a rendezvény „rendkívül nagymértékben kedvezőtlen befolyással lenne" a térség közlekedésére, a „járművek elterelése más útvonalra nem lehetséges". Pedig a rendőrség korábban (még tavaly ősszel) tudomásul vette a Hősök terétől az Erzsébet térig tartó, tehát valamivel rövidebb útszakaszra szóló kérelmet.
A minap hozott tiltó határozat viszont részletesen foglalkozik azzal, hogy az Andrássy út lezárása milyen nehézségeket okozna. Kitér például arra, hogy Budapest „egyik legfontosabb sugárirányú főútján" a sok látogatót vonzó idegenforgalmi látványosságokon és kulturális intézményeken kívül több nagykövetség található, ezek „közlekedését biztosítani kell".
A Szivárvány Misszió Alapítvány beadvánnyal fordult a bírósághoz, kérve, hogy helyezze hatályon kívül a rendőrség jogsértőnek tartott határozatát.
A BRFK ezek után közleményben tudatta, hogy a rendőrség nem betiltotta a felvonulást, hanem - mivel a „rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható" - a módosított tervet tiltotta meg. Hiszen „a töretlen bírói gyakorlat alapján a bejelentéseket egészében kell elbírálni, nincs lehetőség valamely rész tudomásul vételére, illetőleg tiltására".
Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője a komcsi lap kérdésére hangsúlyozta: természetesen nincs akadálya annak, hogy június 18-án az eredetileg engedélyezett útvonalon, tehát a Hősök tere és az Erzsébet tér között megtartsák a felvonulást.
A szervezők egyelőre nem kívántak nyilatkozni a váratlan fejleményről. Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány vezetője annyit mondott, hogy megvárják a bíróság döntését.
Tegyük hozzá: a nemzetközi botránynak, amit a melegfelvonulás betiltása okozott volna, minden valószínűség szerint elhárult a veszélye, már csak az útvonal kérdéses - ujjong az MSZP-közeli lap. És persze kérdés az is, Magyarország uniós elnöksége idején sikerül-e megakadályoznia a rendőrségnek, hogy a tomboló szélsőjobbosokat távol tartsa a felvonulás helyszínétől - teszik hozzá.
Korábban írtuk: Köcsögvonaglás: csak a módosított útvonallal van baja a rendőrségnek
A rendőrség szerint nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani, hanem a rendezvényen részt nem vevők jogait is - olvasható a BRFK kedden közzétett határozatában, amelyet a június közepére tervezett budapesti buzifelvonulás kapcsán adott ki. A rendőrség hangsúlyozta, hogy nem betiltotta a felvonulást; annak megtartását azért nem engedélyezik, mert a szervezők által módosított útvonal ellehetetlenítené a térség közlekedését.

A rendőrség közleménye szerint a Szivárvány Misszió Alapítvány a június 18-ra tervezett, a rendőrség által még 2010 szeptemberében tudomásul vett felvonulás előre egyeztetett, és az eredeti bejelentésben szereplő útvonalát a szervező (a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér útvonallal) módosította, meghosszabbította.

A rendőrség szerint a módosító bejelentést a BRFK a gyülekezési jogról szóló jogszabálynak megfelelően teljes adattartalommal értékelte. "A töretlen bírói gyakorlat alapján a bejelentéseket egészében kell elbírálni, nincs lehetőség valamely rész tudomásul vételére, illetőleg tiltására" - írták.

A jogi véleményezést követően beszerezték a BRFK Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztály szakvéleményét, amely – különösen a meghosszabbított útvonalra tekintettel – vizsgálta a módosító bejelentést. Mint hangsúlyozzák: a rendőrség nem betiltotta a felvonulást, hanem - mivel a rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható - "a módosító bejelentéssel érintett rendezvény ezen útvonalon történő megtartását nem engedélyezik".

A budapestpride.hu honlapjáról letölthető részletes rendőrségi határozat - nemzetközi egyezményeket és alkotmánybírósági határozatokat is figyelembe véve - egyrészt foglalkozik a gyülekezési jog és a mozgásszabadság jogának együttes érvényesülésével, másrészt a felvonulás közlekedésre gyakorolt hatásával.

A határozat szerint a rendőrségnek kell mérlegelnie, hogy a két alapjogot - a gyülekezés és a mozgás szabadságát - a jogszabályok alapján tudja-e az adott helyszínen és időben biztosítani. "Amennyiben a két alapjog nem érvényesülhet egyszerre és a rendőrség a közlekedést más útvonalon nem tudja biztosítani, akkor a gyülekezési jogot a bejelentett rendezvény megtartásának megtiltásával korlátozhatja".

A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a vonulás (Hősök tere - Kodály körönd - Oktogon - Opera - Erzsébet tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér) a belváros fő gerincútvonalain történik, ezek forgalmának feltorlódása óhatatlanul magával vonja a keresztező utcák forgalmának feltorlódását is, amelyek alkalmatlanok a nagy mértékben megnövekedett gépjárműforgalom levezetésére.

A szakvélemény számos más megállapítást is tartalmaz, közöttük például azt, hogy a soros EU-elnökség miatt is erre halad a hivatásos delegációs útvonal, ezért ezeken az útvonalakon ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek életbe. Az év utolsó tanítási napja június 15-e, így a 18-i hétvége az első a nyári szünetben, ami még jobban megnöveli a szabadidős programokra érkezők számát - olvasható a szakvéleményben.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Állítólag betiltották a buzifelvonulást
A rendőrség nem engedélyezte az idénre tervezett budapesti homokos felvonulást - értesült a Mandiner.
A Szivárvány Misszió Alapítvány június 18-ára, délutánra tett bejelentést egy rendezvényre, amely a Hősök terét, az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Kossuth teret érintette volna.
Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta a rendezvényt: a döntés a közlekedés rendezvény miatti aránytalan sérelmére hivatkozik.
A döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs - írja a blog.
Márpedig ők vonulni akarnak
Bírósághoz fordul a felvonulást szervező alapítvány, mert a rendőrség nem engedélyezte az idei rendezvényt - mondta Sánta Mária, a felvonulás egyik szervezője hétfőn.
Sánta Mária hangsúlyozta: nem kívánják megváltoztatni az eredeti útvonalat, ezért inkább bírósághoz fordulnak. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.
Felszólítanak a buzik
Felszólította Budapest rendőrfőkapitányát a ratyifelvonulás főszervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány, hogy "vegye tudomásul a tüntetés ismételt bejelentését, és tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől".
A Szivárvány Misszió Alapítvány, illetve több deviáns szervezet - a Dél-alföldi Meleg Baráti Kör, a Friss Gondolat Ifjúsági Egyesület, a Háttér Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség és a Szimpozion Egyesület az után juttatta el hétfőn közleményét az MTI-hez, hogy a rendőrség nem engedélyezte a június 18-ra tervezett idei felvonulásukat a forgalom aránytalan akadályoztatása miatt.
A közleményben azt írták: a rendőrség az útvonal egy részére korábban már tudomásul vette a felvonulást, a meghosszabbított útvonalat azonban megtiltotta. A rendezvényen a résztvevők a tervek szerint a Hősök terétől az Andrássy úton át az Alkotmány utca végéig vonultak volna. Mint közölték: a rendőrséggel folytatott tárgyalásokon a szervezők tudomásul vették, hogy a Kossuth térre az Országgyűlés Hivatala területfoglalási engedélyt kért és kapott, így a rendőrség javaslatára a felvonulás végpontját az Alkotmány utca és Kossuth tér torkolatához tették át a szervezők.
"A tárgyalások konstruktív hangneme után megdöbbenve értesültünk az elbírálási határidő lejártának másnapján, hogy a rendőrség megtiltotta a felvonulást" - tették hozzá. Különösen érthetetlen, hogy a hatóság a tiltásról szóló végzésben részletesen tárgyalja a forgalom akadályoztatását az Andrássy úton, miközben 2010 szeptemberében ez még nem okozott problémát - áll a közleményben. A rendőrség - bár ígért tájékoztatást az ügyben - hétfő késő estig ezt nem tette meg.
(MTI - Mandiner nyomán)