A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) értetlenül áll az előtt, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatójának ügyében mindeddig semmi érdemleges nem történt, a kisebbik kormánypárt szerint minden ésszerű határidő lejárt a kultúráért felelős államtitkár számára, hogy a Nemzeti Színház kérdésben lépjen.
A Kereszténydemokrata Néppárt keddi közleményében felidézte, hogy 90 napja követelik a Nemzeti Színház igazgatójának menesztését, miután "Alföldi Róbert szívesen látta volna a Nagy-Romániát ünneplő románokat a magyar kultúra legfőbb színpadára, és olyan célra kívánta biztosítani a teátrumot, amely súlyosan sértette a magyar nemzeti közönség jelentős részének érzékenységét". Ezzel pedig Alföldi Róbert a Nemzeti Színház tekintélyét csorbította és ártott az intézmény hírnevének.
A KDNP véleménye szerint a kulturális közintézmény vezetőjével szemben bármikor indítható fegyelmi eljárás, mert megbízási szerződését nyilvánvalóan megszegte, és alkalmatlan a Nemzeti Színház vezetésére. A kisebbik kormánypárt várja, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakállamtitkára haladéktalanul állapítsa meg az eset következményeit.
A KDNP értetlenül áll az előtt, hogy Alföldi Róbert ügyében mindeddig semmi érdemleges nem történt, miközben az igazgató a nemzeti ünnep előtt ismét a magyar közönség nagy részét megalázó és mélyen felháborító Magyar ünnep című előadásra készül. A darab színrevitele durván sértené a nemzeti ünnep eszményét. A művészi szabadság legteljesebb tiszteletben tartása mellett álláspontjuk az, hogy a Nemzeti Színház irányítása nem viheti szembe a színházi szubkultúrát a közönség igényességével. Javasolják, hogy "az igazgató induljon pályázaton a fővárosban megüresedő színházak igazgatói posztjának valamelyikéért, és kísérletezzen bátran". "Egy dologban viszont egyetértünk Alföldi Róberttel, abban, amit most megfogalmazott: ő magától a Nemzetiből nem megy el. Így legyen. Elküldjük" - zárta állásfoglalását a KDNP.
(MTI nyomán)