Magyar beszállítókkal dolgozik majd a General Motors. A kormány azt szeretné, ha a jövőben minél több céggel születne hasonló megállapodás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
A tárca közleménye ismerteti: a General Motors Powertrain-Magyarország Kft. és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (NKH) kedden aláírta a beszállító-fejlesztési együttműködési megállapodást Rüsselsheimben. Az együttműködési szerződés célja, hogy minél több hazai vállalkozás válhasson beszállítóvá, valamint a következő években növekedjen azon helyi cégek száma, amelyek a legmagasabb autóipari beszállítói igényeket is képesek megbízhatóan és hosszú távon kielégíteni.

Becsey Zsolt, a nemzetgazdasági tárca külgazdaságért felelős államtitkára szerint a beszállítói együttműködési szerződés nemcsak a munkahelyteremtés, hanem a környezetvédelem szempontjából is fontos. A magyar kormány célja, hogy minél több céggel - különösen az egyedi kormánydöntés alapján támogatott nagyberuházásoknál - létrejöjjön beszállító-fejlesztési együttműködés, amelyben vállalják, hogy helyi és környékbeli beszállítókkal dolgoznak együtt - olvasható a közleményben.

Az Opel szentgotthárdi gyára jelenleg is kapcsolatban áll több magyar beszállítóval, de üdvözlik annak lehetőségét, hogy ez a beszállítói kör növekedhet - jelentette ki az MTI érdeklődésére kedden Légrádi Edit, a General Motors Powertrain Magyarország Kft. szóvivője.

Emlékeztetett, hogy a beszállítókról eddig sem a szentgotthárdi gyárban, hanem Rüsselsheimben döntöttek, de minden esetben továbbították azoknak a vállalkozásoknak az adatait, amelyek jelezték, hogy szívesen lennének a GM beszállítói.

Kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta: a szentgotthárdi gyárba beszállítók egyelőre inkább a szolgáltatási területről kerültek ki, viszonylag kevés beszállító működik közre az anyagellátásban és a termelésben. Légrádi Edit szólt arról is, reményeik szerint szentgotthárdi Opel gyárban zajló 500 millió euró értékű fejlesztés során is az eddiginél nagyobb lehetőség nyílik majd magyar cégek, magyar munkaerő alkalmazására.

Az Opel/Vauxhall igazgatósága is közleményt adott ki a megállapodásról kedden. Ebben azt írják, hogy az Opel/Vauxhall beszerző és műszaki csoportjai üzleti lehetőségeket derítenek fel magyar vállalatoknak, és hozzáférést biztosítanak a GM globális beszerzési hálózatához, a beszállítások komoly növekedését várják.

A közlemény szerint 2010-ben a magyar beszállítók 400 millió eurós forgalmat bonyolítottak le az Opel/Vauxhallal és a GM anyagcéggel.

Az együttműködés részeként az Opel/Vauxhall beszerző és műszaki csoportjai számos együttműködési ülést szerveznek magyar vállalatokkal, köztük kis és közepes méretűekkel. A jelöltekkel megvitatandó üzleti témák között szerepelnek műszaki kérdések, minőségbiztosítás, költségek és szolgáltatások, valamint környezeti és szociális érzékenység - írták.

Susanna Webber, az Opel Vauxhall igazgatósági tagja, a megállapodás aláírója üdvözölte a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (HITA) kezdeményezését, amellyel támogatja az autóipari beszállítókat vállalkozói tevékenységük erősítésében.

"Örömmel működünk együtt a HITA-val, hogy segítsünk egy erős autóipari beszállítói bázis létrejöttében, amelynek célja anyagok és szolgáltatások fokozott biztosítása a GM-nek" - idézik az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

A magyar autóiparnak az Opel/Vauxhall részére teljesített jövőbeli beszállításai között szerepel a szentgotthárdi összeszerelő üzem és új motorgyár ellátása, ahol 2012 végén három új motorcsalád előállítása kezdődik meg. Az új termelőüzem építésével kapcsolatban 300 helyi beszállítóval működik együtt jelenleg az Opel Vauxhall - tartalmazza a közlemény.
(MTI)