Alábbi cikkünk olvasói hozzászólásainak hatására újabb exkluzív anyaggal jelentkezik a Kuruc.info: a Jobbiktól megszereztük a Nemzeti együttműködés nyilatkozatának helyére akasztott, reálisabb falikép prototípusát: ide kattintva letölthető nagy méretben. Bízunk benne, hogy olvasóink egyéni felhasználásán túl valamely vállalkozó majd plakáton is árusítja az alábbi képet.

Nagyobb méretben (1,1 MB) a fenti linken
Csöbörből vödörbe - Rákosi-Orbán montázst akasztott a Jobbik

A Rákosi-alkotmány helyébe lépő egypárti Orbán-alaptörvény sem hoz rendszerváltozást, hiszen a kezdeti, Nemzeti Együttműködésnek álcázott színjátékkal szemben végül a Jobbik egyetlen módosító javaslatát sem fogadták el. Ezért Novák Előd az Országgyűlés Irodaházának aulájában az álszent NENYI helyére egy kifejezőbb, őszintébb képet akasztott a fülkeforradalom első évfordulóján, melyet a húsvét ellenére átpolitizált, sőt állami ünneppé nyilvánított a nagy vezér.
Az új alaptörvénynek a Sándor-palotában megejtett, ünnepélyes, köztársasági elnöki aláírása után alig másfél órával Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke az Országgyűlés Irodaházában kifejtette pártja véleményét az úgynevezett „Húsvéti Alkotmányról”. A honatya mondandójának lényege az volt, hogy a mostani egypárti alaptörvény aláírásával és annak jövőbeni alkalmazásával tulajdonképpen csöbörből vödörbe estünk. Novák a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát leakasztotta, majd elhelyezte a Rákosi-Orbán-fotómontázst.

Korábban egy hasonló akcióval próbálta áttörni a média ingerküszöbét Novák: Navracsics Tibornak átadott egy prototípust, amit a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának helyére javasolt, ld. az alábbi videót:

Novák Előd a húsvét hétfő délutáni sajtótájékoztató bevezető részében elmondta, hogy hazánk valójában csöbörből vödörbe esett, mert a rákosista alkotmány helyére a mai napon ismét egypárturalmi alaptörvény került, amely továbbra sem garantálja a sokak által óhajtott igazi rendszerváltást. A Jobbik alelnöke ezután magyarázatként elmondta, hogy a fideszes többség rendre leszavazta a Jobbik valódi rendszerváltást célzó javaslatait, amelyek pedig igazi radikális változást eredményeztek volna a nemzet életében.
A Fidesz-KDNP-s többség a bizottságokban színleg támogatta ugyan a Jobbik egy-két módosító javaslatát, ám a plenáris ülésen mindent visszavont, mondta Novák, majd kiemelte: a kormánypárt tette ezt annak ellenére, hogy a Jobbik volt az egyetlen ellenzéki párt, amely részt vett az alaptörvény vitájában. A képviselő szerint ha a Fidesz elfogadta volna a pártja által indítványozott módosító javaslatokat, akkor nem csak a preambulumban lenne megjelenítve a jogfolytonosság helyreállítása, hanem a normatív rendelkező részben is.
Novák Előd ezt követően kiemelte: a fideszes többség Orbán Viktor régebbi ígéretével ellentétben végül is leszavazta a magyar föld- és vízkincs magyar kézben tartását, valamint a korábbi kommunista rendszer állami vezetőinek a közéletből történő kizárását biztosító jobbikos javaslatokat is. A többség ezenkívül elvetette még az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát célzó jobbikos indítványt is. Novák megemlítette még a politikus bűnözés visszaszorítására vonatkozó képviselői mentelmi jog eltörlését, valamint az álláshalmozás tiltását előíró jobbikos javaslat leszavazását.
A privatizáció húsz évre visszamenőleg, hivatalból történő felülvizsgálatára irányuló jobbikos törvényjavaslatot is leszavazta a jelenlegi kormánykoalíciós többség, közölte Novák, majd kijelentette: ha pártja kétharmados választói fölhatalmazással kormányra kerül, első dolga az lesz, hogy a fentebb említett elvárásokat az alaptörvényben is megjelenítse.


Novák Előd a sajtótájékoztató második, látványos részében odalépett az Országgyűlés Irodaházának falán is elhelyezett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata bekeretezett képéhez, leakasztotta azt, majd helyére elhelyezte a Rákosi Mátyás és Orbán Viktor fotómontázsát, s mint mondta, annak illusztrálására, hogy „a rákosista Alkotmány helyére most újabb egypárti Alkotmány került, s ezentúl erről a falról is a nagy vezér tekint le ránk”.
A Kuruc.info kérdésére válaszolva Novák Előd elmondta: A Fidesz azt állítja, hogy a magyar törvény védelmére vonatkozó jobbikos törvényjavaslat elfogadása egyet jelentene az Európai Unióból történő kilépéssel, ám ez csúsztatás, mert ennek a törvénynek az elfogadása önmagában még nem jelentené az EU-ból való kilépést, hanem inkább a csatlakozási szerződés felülvizsgálatát. Több mint fél évünk van még, amíg életbe lép ez az új alaptörvény, a földvásárlási moratórium is tart még, s ezen idő alatt lenne elegendő időnk újratárgyalni ezt a témát az EU-val. Magyarországnak, az EU soros elnökének egy ilyen történelmi tett fölvállalásával kellene példát mutatnia az európai nemzetállamok érdekében. Más szóval, Magyarországnak arra kellene törekednie, hogy a földet minden ország tarthassa meg nemzeti tulajdonban. Ha egy ilyen törvény valóban az EU-ból való kilépést jelentené, akkor kiváltképpen álságos a Fidesz azon kijelentése, hogy nem most, hanem majd később, alsóbb szintű törvénykezésben szeretné orvosolni a magyar föld nemzeti kézben való megtartására irányuló követeléseinket, jelentette ki Novák Előd a Kuruc.info kérdésére, majd végül kiemelte, hogy Orbán Viktor egy márciusi napirend előtti fölszólalásában azt mondta, hogy a magyar földnek, mint nemzeti vagyonnak alkotmányos védelmet kell biztosítani. Ám az ígérettel ellentétben ezt az alkotmányos védelmet a Fidesz nem adta meg, ezért joggal mondtuk, hogy hazaárulást követtek el.


További újságírói kérdésre válaszolva elmondta, cselekedetét nem érzi szabálysértésnek, s nem tart attól, hogy a csere miatt felfüggesztik mentelmi jogát, de adott esetben vállalja a következményeket. Szerinte húsvéthétfőn "ennyi vidámság belefér".
Hering József – Kuruc.info