A választók többsége igazságtalannak tartja a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazását – derül ki a Századvég legújabb közvélemény-kutatásából.
A magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a fennálló rendszeren, legalábbis ezt mutatja a május végi kutatás.
A megkérdezettek elsöprő többsége: 93%-a hallott a rendvédelmi dolgozók által szervezett demonstrációkról nyugdíjügyben. Mindössze 6% nem értesült az eseményekről.
A választókorúak körülbelül egyötöde (21%) vélekedik úgy, hogy a kormánynak a jelen helyzetben nem kellene hozzányúlnia a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának rendszeréhez.
A nagy többség, a megkérdezettek 69%-a ellenben úgy vélekedik, hogy változtatni kellene a rendszeren, mert az nem igazságos. A kutatásban részt vevők 10%-a nem tudta megítélni a kérdést.
A választók politikai önbesorolása szerint is hasonló arányokat találunk, azaz a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a jelenlegi helyzeten.
Ez utóbbi csoport tagjainak 60%-a áll a változás mellett, 33%-a tartja helyénvalónak a nyugdíjazás jelenlegi feltételeit. A magukat „középen állóként”, azaz ideológiai szempontból semlegesként azonosító szavazók 70%-a változtatáspárti, 21% tartja elfogadhatónak a jelenlegi rendszert. A jobboldaliak körében az első arányszám még nagyobb: 78%, szemben 15%-kal, aki nem változtatna.
(FN)