A Jobbik szerint csak akkor szabad az Európai Unió tagjának maradnia Magyarországnak, ha az a költség-haszon elemzésben egyértelműen pozitív egyenleget mutat, ami jelenleg nem mondható el - jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján.
Gyöngyösi Márton leszögezte: Magyarország eddigi uniós tagsága egyetlen várt területen sem hozott áttörést. Így nem sikerült orvosolni a foglalkoztatási gondokat, csökkenteni a területi egyenlőtlenségeket, emelni a K+F tevékenység szintjét, és nem született újjá a mezőgazdaság sem - mondta az ellenzéki politikus.
A jobbikos képviselő hangsúlyozta: bár a befizetések és a lehívott támogatások mérlege pozitív egyenleget mutat, de jelentősen nőtt a magyar gazdaság korlátozottsága és a beérkező források - például gépvásárlásoknál - sok esetben nem a magyar gazdasági szereplőket, hanem a nettő befizető országok gazdaságát támogatják.
Gyöngyösi Márton szerint a kormánynak újra kellene gondolnia Magyarország uniós tagságát és ennek vizsgálatakor figyelembe kellene vennie az alternatív megoldásokat is: mit jelenthetne egy szoros gazdasági együttműködés Kínával, vagy egy jövőbeni Turáni Unióval, többek között Törökországgal és Kazahsztánnal.
(MTI nyomán)