„Látszólag politikai ambícióktól mentes szervezetként mutatkoznak meg, amely elfogadja a fennálló jog- és alkotmányos rendszert, kerüli a konfrontációt, jogsértő tevékenységeit jól leplezi. Folyamatosan keresi a kapcsolatfelvétel lehetőségét gazdasági társaságokkal, alapítványokkal, civil szervezetekkel az állami tenderek rendszeres pályázója. Szolgáltatásai alapvetően nem karitatív jellegűek, sőt az általa kínált különféle tanfolyamok, szolgáltatások rendkívül költségesek. A bevételeket a hívők önkéntes adományaiként jeleníti meg” – olvasható egy felekezetről az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006-os évkönyvében, és hasonló jellemzések – mint például: „a gazdasági és politikai hatalom megszerzése” – azóta is rendre felbukkannak az NBH kiadványaiban. A körülírt egyházat egyetlen alkalommal sem nevezik meg, és hivatalos reakció, intézkedés sem született az elmúlt időszakban a nemzetbiztonságiak által megfogalmazott megállapításokra. Ugyanakkor több sajtótermék is a Magyarországi Szcientológia Egyházzal azonosítja a szervezetet.
Mindezek tükrében lényeges változást jelezhet, hogy az új egyházi törvényhez a jobbikos Mirkóczki Ádám a közelmúltban olyan módosító indítványt nyújtott be, amelyet az alkotmányügyi bizottság, a jogszabálytervezet előterjesztője és a kormányzat képviselője is egyetértéséről biztosított. Eszerint a következő mondat kerülne be a 2012-ben életbe lépő törvénybe: „Nem jegyezhető be egyházként olyan közösség, amellyel szemben működése során az illetékes állami szerv nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.”
Erről, ahogy a többi módosítóról is, hétfőn szavaz a Ház. A Magyar Hírlap információi szerint a jobbikos javaslatról név szerinti szavazást kezdeményez majd a radikális párt parlamenti frakciója. Elképzelhető, ennek célja az, hogy a parlamenti pártok képviselői, úgymond, színt valljanak a témában. Mivel a jogszabály melléklete felsorolja azon felekezeteket, amelyeket automatikusan egyházként jegyeznek majd be az illetékes Fővárosi Bíróságon, a módosító az ezen listán nem szereplő egyházakra vonatkozhat. Márpedig a szcientológia egyház nem található meg a felsorolásban.
(MH)