A Fidesz és a Jobbik igen, az MSZP nem szavazataival és az LMP tartózkodása mellett a közgyűlés szerdán visszavonta Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitány fővárosi kitüntetéseit.
Gergényi Péter 2006. november 17-én vette át a Budapestért Díjat, az indoklás szerint „a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért”. Az egykori budapesti rendőrkapitány a Főváros Közbiztonságáért érdemérmet is kapott, „a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezetői tevékenysége elismeréseként”.
A jobbikos előterjesztés szerint Gergényi Péter a 2006. október 23-án történtek miatt nem érdemes a kitüntetésre.
Tarlós István jelezte: az előterjesztésnek nem politikai oka van. Havas Szófia erre reagálva arra kérte a főpolgármestert, hogy ez esetben fejtse ki szakmai érveit a kitüntetés visszavonása mellett. György István főpolgármester-helyettes közölte: Gergényi Péter óriási szakmai hibákat követett el, amikor az irányítása alatt azonosító jel nélküli rendőrök ártatlanokat bántalmaztak.
Korábban írtuk: Hosszas, bekiabálásokkal teli, személyeskedő vita után a Fidesz és a Jobbik igen-szavazataival visszavonta Kertész Ákos díszpolgári címét a Fővárosi Közgyűlés.
Az előterjesztést jegyző egyik fideszes képviselő, Raduly József a vitában emlékeztetett: az író az Amerikai Népszavában 2011. augusztus 29-én megjelent írásában Kertész úgy fogalmaz, hogy „a magyar genetikailag alattvaló”, „dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot”, továbbá: „se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire”.
A Németh Zoltán, Németh Szilárd, Raduly József és Velkey György fideszes képviselők által jegyzett előterjesztés megállapítja: Kertész Ákos szavaival az egész magyarságot, s így a főváros polgárait is megsértette, ezáltal érdemtelenné és méltatlanná vált a díszpolgári cím viselésére. „A kollektív megbélyegzés és minősítés nem tartozik a demokrácia eszközei közé” – jegyezte meg Raduly József.
Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: nem azt kell mérlegelni, hogy helyesen döntöttek-e, amikor díszpolgárrá avatták Kertész Ákost, hanem az író munkásságát kell figyelembe venni. A szocialista képviselő a „díszpolgárüldözést” a „zászlótervezéshez hasonló pótcselekvésnek”, Tarlós Istvánt pedig XXI. századi Aczél Györgynek nevezte.

Imádottja kezét szorongatja a magyargyűlölő kiválasztott
„Nem hallom ezt a szent felháborodást, amikor a parlamentben nyílt zsidózás zajlik” – mondta a vitában Havas Szófia MSZP-s képviselő. „Célszerű lenne ezt a szent tüzet hasznosabb feladatokra fordítani” – jegyezte meg Havas Szófia, aki szerint ezzel megnyílik a lehetőség azelőtt, hogy az elmúlt 20 évben kitüntetett balliberális értelmiségiektől megvonják díjaikat.
Kaltenbach Jenő elutasította Kertész Ákos szavait, ugyanakkor megjegyezte: mielőtt visszakézből visszaütnénk, el kellene gondolkodni azon, hogy mi visz rá egy Kossuth díjas írót ilyen szavak leírására. Az LMP frakciója nem támogatta az előterjesztést, mi több, kettős citromdíjat adott Kertész Ákosnak, valamint a díszpolgári cím visszavonásáról szóló előterjesztés jegyzőinek.
„Nem lehet kettős mércét alkalmazni. Genetikailag alattvalónak nevezni a magyarságot az egyenlő a fajelmélettel” – szállt be a vitába György István főpolgármester-helyettes; mint mondta: ha valaki méltatlanná válik az elismerésre, a közösségnek kötelező figyelmeztetni. „Budapest ne tisztelegjen olyan ember előtt, aki a magyarságot és a fővárosiakat ilyen mértékben megsértette” – tette hozzám a fideszes politikus.
"Megmondom őszintén, kezd felfordulni a gyomrom. Ez a vita elképesztő és lealacsonyító" - minősítette a vitát Tarlós István főpolgármester. Mint mondta: egyetért a díszpolgári cím visszavonásával, bár eredetileg nem akart reagálni Kertész szavaira, mert a főpolgármester szerint "Kertész nem éri el azt a spirituális szintet".
Kertész Ákos 2002-ben lett Budapest díszpolgára. Kitüntetésének visszavonását eredetileg a Jobbik frakciója kezdeményezte, ehhez csatlakozott a Fidesz fővárosi képviselőcsoportja.
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: Két fontos jobbikos kezdeményezést is elfogadhat holnap a Fővárosi Közgyűlés
A Kertész Ákos író díszpolgári címének visszavonásáról szóló indítványról, az önálló Szent Margit Kórház létrehozásáról és a Közraktárak projekttel kapcsolatos előterjesztésről dönt egyebek mellett a Fővárosi Közgyűlés a szerdai rendkívüli ülésén.
A Fidesz–KDNP-frakció azt kezdeményezi, hogy vonják vissza Kertész Ákos író 2002-ben adományozott díszpolgári címét. A képviselők az indítványban az író 2011. augusztus 29-én az Amerikai Népszavában megjelentetett nyílt levelére hivatkoznak, amelyben az előterjesztés szerint „úgy minősíti a magyart, mint aki azon túl, hogy dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, még se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigykedni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire”. A frakció álláspontja szerint Kertész Ákos az egész magyarságot, így a főváros polgárait is megsértette, ezáltal érdemtelenné és méltatlanná vált a díszpolgári címre.
A képviselők a Jobbik javaslatára döntenek a Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány kitüntetéseinek visszavonásáról szóló javaslatról is. ("Mellesleg" Kertész díszpolgári címének elvétele is jobbikos ötlet, a Fidesz csupán "magáévá tette", mint oly sok mást - a szerk.) A Szabó György által jegyzett indítvány szerint a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest Díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen.
A közgyűlési javaslatok között szerepel Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek az önálló Szent Margit Kórház létrehozásáról szóló indítványa is; magát az előterjesztést csak az ülés előtt bocsátják rendelkezésre. A testület júniusban döntött arról, hogy vizsgálják meg az intézmény önállóságának visszaállítását.
A Szent Margit Kórházat 2008 januárjában a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai elnevezésű összevont intézménybe integrálták. Az egészségügyi intézmény a korábbi előterjesztés szerint december 1-jével kapná vissza önállóságát.
Mintegy négy százalékkal emelkedhetnek a térítési díjak a főváros által fenntartott szociális intézményekben, ha az erről szóló javaslatot elfogadják a képviselők. A városvezetés az intézmények működőképességének megőrzésével és a jogszabály-módosításokkal indokolta az előterjesztést.
Zsolnai József közbiztonsági tanácsnok nyolc, Pest megyei önkéntes tűzoltó-egyesület támogatásának ügyében nyújtott be indítványt, a főváros összesen mintegy hatmillió forintot utalhat, ha a képviselők megszavazzák a javaslatot. A támogatást az indokolja, hogy a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területéhez számos Pest megyei település is tartozik, így az említett önkéntes egyesületek munkájukkal nagymértékben hozzá tudnak járulni a fővárosi állomány tehermentesítéséhez. A képviselők zárt ülésen tájékoztatást kapnak a Közraktárak projekt szolgáltatási szerződésének rendkívüli felmondásáról.
(MTI nyomán)