Egy nyolc országot átfogó tanulmány szerint a magyar diákok félnek a legjobban az iskolai zaklatástól - közölte a BBC.
A brit Anglia Ruskin Egyetem által végzett kutatásban nyolc ország (Magyarország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Ciprus, Portugália, Hollandia és Olaszország) mintegy 4000 diákját kérdezték meg az iskolai erőszakról és zaklatásról.
Azt, hogy már az iskolába tartó út során bajuk esik, az angol iskolások 31 százaléka tartotta reális veszélynek. Kiderült a tanulmányból, hogy az angoloknál csak a magyar gyerekek félnek jobban attól, hogy iskolai zaklatás áldozataivá válhatnak. A jelentés szerint a fiatalok a saját iskolatársaiktól rettegnek a legjobban - írja a BBC.
A kutatás középpontjában a bűnözés, a megfélemlítés és az antiszociális viselkedés áldozatává válás tapasztalatai voltak, kifejezetten a tanítási idő kezdete előtti és utáni időszakra koncentrálva.
A jelentés szerzője, Stephen Moore szerint számos program van már az iskolán belüli erőszak megelőzésére, a tanítások kívüli időszakra azonban sokkal kevésbé figyelnek oda. A kutatás azt is megállapította, hogy az áldozatok inkább a barátaikhoz, mint a szüleikhez vagy a tanáraikhoz fordulnak segítségért.
Az egyetem munkatársai a kutatással arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az erőszak nem marad az iskolák kapuin belül, hanem azon kívül is jelen van. Hozzátették, hogy fontos megértetni a gyermekekkel, hogy a zaklatás minden formában elfogadhatatlan, és ha ilyet tapasztalnak, azonnal kérjenek segítséget szülőktől, más családtagoktól, tanároktól vagy a barátaiktól.
(HVG)