Juhász Oszkár jobbikos polgármestert a polgármesteri hivatal udvarán érte támadás tegnap késő este. A helyszínelés reggel hét órakor fejeződött be, a rendőrség emberölési kísérlet ügyében nyomoz.
/A frissítések a cikk alján találhatók./

Juhász Oszkár a községháza előtt
Juhász Oszkár elmondta, testületi ülés után, este tizenegy óra tájban a polgármesteri hivatal udvarán haladt át egyedül, amikor észrevette, hogy tőle mintegy húsz méterre egy puskacső emelkedik felé. Gyöngyöspata polgármesterére két célzott lövést adtak le. A lövedékek vizsgálata még tart, de a helyszíni szemle alapján megállapították, hogy a golyók vadászfegyverből származnak.
Mivel Juhász Oszkár maga is vadász, csupán a lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy a megfelelő pillanatban bukott le, elkerülve így a halálos lövést. A polgármester így nem sérült meg. Arra a kérdésre, hogy kit gyanúsít a támadás elkövetésével, Gyöngyöspata polgármestere azt válaszolta, fogalma sincs, személyes ellensége, haragosa sincs, legalábbis nem olyan komoly, hogy halálos támadásnak tegye ki.
A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást emberölés kísérletének gyanúja miatt. A faluban döbbent csend és félelem uralkodik, hiszen ilyesmi azelőtt sohasem fordult elő.
Frissítés#1: Fegyverviselési engedélyt kért - nem kapott
Juhász Oszkár a Heves Megyei Hírlapnak elmondta: éjszaka tizenegy óra után a polgármesteri hivatalból kilépve az autója felé tartott, amikor "egy sötét alak" fegyvert emelt rá, és kétszer rálőtt.
Arra a kérdésre, hogy a támadó mondott-e bármit is, Juhász azt felelte: nem, és igazság szerint ő maga sem szólt egy szót sem, hiszen érthetően meglepte a támadás, amiben szerencsére nem sérült meg.
A lap érdeklődött arról is, hogy az eset után milyen óvintézkedéseket tervez, a polgármester erre elmondta: néhány napja utasították el a fegyverviselési engedély iránti kérelmét, mert "úgy tűnik, ma Magyarországon nem elég, hogy szóban és írásban is megfenyegették, megdobálták már kővel, sőt Eszes Tamás meg is verte." Most újra megkéri a fegyverviselési engedélyt. Hogy rendőrségi védelmet kér, kérhet-e, arra azt válaszolta: ennek lehetőségeivel egyelőre nincs tisztában.
A támadás kapcsán azt is hangsúlyozta: senkit nem akar még csak sejtetve sem gyanúsítani, a rendőrség dolga lesz kideríteni, hogy mi történt.
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén megerősítették: Juhász Oszkár hétfőn éjjel tett bejelentést arról, hogy 23:30 körüli időben a polgármesteri hivatal belső udvarán ismeretlen személy két lövést adott le rá.
- A rendőrség a bejelentés után haladéktalanul megkezdte a helyszíni vizsgálatot, az esetleges tanúk felkutatását, illetve a körülmények pontos tisztázását - közölte Soltész Bálint sajtószóvivő.
Frissítés#2: Az MTI híre:
Ismeretlenek rálőttek a Heves megyei Gyöngyöspata polgármesterére; az esetről maga a jobbikos Juhász Oszkár tett bejelentést hétfőn, nem sokkal éjfél előtt - tájékoztatta a rendőrség kedden az MTI-t.
A faluvezető bejelentése szerint kétszer rálőttek, amikor hétfőn 23:30 perckor kilépett Gyöngyöspatán a polgármesteri hivatal ajtaján. A lövések a bejelentés szerint az épület mögötti udvarból érkeztek - közölte Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
A bejelentést követően a rendőrök a helyszíni szemlét megkezdték, tanúkutatást végeztek, a vizsgálat jelenleg is zajlik - tette hozzá.
A sajtószóvivő az eljárás jelenlegi szakaszában arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a rendőrök a helyszínen találtak-e lövedékeket, illetve lövedékhüvelyeket. Ugyanakkor az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a helyszíni szemle alkalmával előkerültek golyók, illetve az azokhoz tartozó hüvelyek.
Juhász Oszkárt az MTI tudósítója kedd délelőtt nem érte el, illetve a polgármesteri hivatal telefonja is folyamatosan foglaltat jelzett.
Frissítés#3: Nem lehet őket néhány puskagolyóval megállítani
A Juhász Oszkárt ért gyáva támadás kapcsán Sneider Tamás a Jobbik nevében kijelentette: "nem olyanok vagyunk, akiket néhány puskagolyóval meg lehetne állítani.”
A Fidesz, tőle szokatlan módon, azonnal reagált a jobbikos polgármester ellen végrehajtott támadással kapcsolatban. Horváth László, a párt országgyűlési képviselője, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője igyekezett hangsúlyozni, hogy a Fidesz a leghatározottabban elítéli és visszautasítja az erőszak minden formáját, illetve rendkívül határozott, gyors, eredményes felderítést várnak a rendőrségtől az ügyben.
Horváth László olyan homályosnak és rejtélyesnek tűnő információkról is beszámolt, melyek szerint már a múlt héten elkezdődött egy hétvégi rendezvény szervezése az Új Magyar Gárda bevonásával. A fideszes politikus hozzátette, arra kérik Juhász Oszkárt, ne adjon ürügyet az Új Magyar Gárda megjelenésére a hétvégén. Sajtótájékoztatóján azt is elismerte, hogy Gyöngyöspatán, mind a közbiztonság, mind a foglalkoztatás lényegesen javult az elmúlt időszakban.
A Jobbik részéről, Sneider Tamás, a legnagyobb ellenzéki erő alelnöke, reagálva Horváth László célzásaira, kijelentette: a Jobbik nem tud arról, hogy az Új Magyar Gárda megmozdulásokat szervezne Gyöngyöspatára.
A Jobbik alelnöke kifejtette: "Egy ilyen esemény kapcsán felesleges erődemonstrációt mutatnunk, itt most nem tömeges terrorizálásról van szó (…), nem látom értelmét, hogy bármilyen csoport felvonuljon a településre.”

Sneider Tamás szerint nem tetszhet „bizonyos köröknek”, hogy Gyöngyöspatán és más jobbikos vezetésű településeken is pozitív példát tud felmutatni a Jobbik. "Ezek a körök" azt akarják megakadályozni, hogy rend legyen Magyarországon. A párt alelnöke szerint három fontos összetevőre van szükség egy jól működő település esetében: határozott polgármesterre, jegyzőre és rendőrségre, akikkel "csodákat lehet elérni".
Sneider felszólította az LMP-t - hiszen eddig "folyamatosan hecckampányt” folytattak Gyöngyöspatán -, hogy szólaljon meg az ügyben. A Jobbik szerint ez a hecc-kampány is - mely arról szólt, hogy „ki terrorizálja a cigány lakosságot, miközben ennek pont az ellenkezője volt az igaz" -, hozzájárulhatott a most történtekhez Gyöngyöspatán.
(Barikád - Heol - MTI nyomán)