A szeptembertől novemberig tartó időszakban átlagosan 3 millió 870 ezer fő volt foglalkoztatott a nemzetgazdaságban a KSH ma publikált adatai szerint. Az előző év azonos időszakához képest a foglalkoztatottak száma egy százalék körüli mértékben emelkedett, de kissé emelkedett a munkanélkülieké is. Az előző, augusztus-októberi időszakhoz képest a munkanélküliségi ráta kissé csökkent, 10,6 százalék volt.
A foglalkoztatottak száma 42 ezer fővel volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest, az augusztus-októberi időszakhoz képest pedig 7 ezer fővel. A munkanélküliek száma 460 ezer fő volt, ami kissé magasabb az egy évvel ezelőttinél, és ez a 15-74 éves korú, gazdaságilag aktív lakosság körében 10,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.
A foglalkoztatási helyzet éves alakulására jellemző, hogy a munkanélküliek száma csak kisebb mértékben csökkent, és az utóbbi hónapokban a csökkenés megállt, és minimális növekedésnek indult.
Nem ellentmondás, hogy a foglalkoztatás bővülgetése mellett a munkanélküliség nem tud igazán csökkenni, ez az aktivitás bővülésének eredménye. A nyugdíjazási és segélyezési szigorítások azt eredményezik, hogy inaktívból többen kerülnek át aktív állományba, így a munkanélküliségi ráta még úgy is beragadhat magas szinten, ha van, de nem elégséges a foglalkoztatás-bővülés. Figyelembe kell venni még, hogy ebbe a foglalkoztatottsági statisztikába beleszámít a közfoglalkoztatás is. Jól látható, hogy év elején a munkanélküliség megugrott, ami az előző évi közmunka rendszer megszüntetése, majd az új közfoglalkoztatási rendszer késedelmes beindítása miatt jelentkezett.
A munkanélküliek 17 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 26,1%-os munkanélküliségi rátája megegyezett a 2010. szeptember-novemberivel. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája is az egy évvel ezelőttivel lényegében azonosan alakult, 9,7% volt. A munkanélküliek 46,9%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt - írja a KSH.
(InfoRádió - Portfolió)