A tojótyúkketrecek kötelező cseréje miatt akár 50 forintra is emelkedhet a tojás ára - írja a Napi Gazdaság és a Népszabadság keddi számában.
Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy 13 tagországgal, köztük Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárást indít, mert az elmúlt 12 évben nem sikerült végrehajtani az "állatjóléti célú beruházásokat" - emlékeztet a Napi Gazdaság, amelynek Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója elmondta: ha nem is határidőre, de az idén befejeződik a tojótyúkketrecek kötelező cseréje.
Legalább százan nem folytatják
Tavaly 3 milliárd forint értékű korszerűsítési pályázatot hirdetett meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a beruházás megvalósítása azonban egyre több termelőnek okoz gondot Földi Péter szerint. Mintegy 90 nagy termelő jelezte, hogy folyamatban van a korszerűsítés, ám határidőre nem végeznek vele, mintegy százan viszont vélhetően nem folytatják a tevékenységet. A Tojásszövetség úgy tudja, további 170 kisebb gazdaságban zajlik még az átalakítás, ezek többnyire pár száz, pár ezer tojót tartó vállalkozások.
A magyar gazda helyett a külföldit tartjuk el
Magyarországon az éves, 2,7 milliárd darabos tojásfogyasztásból mintegy 200 millió darab importból érkezik; ha a bizottság lépése miatt valóban hatályba lép a nem EU-konform tojásra az importtilalom, a kieső árualap miatt további áremelkedés várható. Hosszabb távon, a piac újrarendezését követően újra nőhet a magyar piacra érkező import, a tojásárak pedig várhatóan stabilizálódnak majd, azonban a nagyobb önköltség miatt a mostaninál magasabb árszinten, a piaci elemzők szerint nagyjából 50 forinton. Jelenleg a tojás fogyasztói ára 30-42 forint darabonként - írja a Napi Gazdaság.
50 forint is lehet a tojás
A Népszabadság szerint az 530 tojótyúktartó telepből száznál is több jelezte, hogy még nem állt át az új technológiára. Jó néhány tagállamban az árak emelkedésére számítanak, Magyarországon például az 50 forintos ár sem tűnik olyan messzinek - írja.
Tyúkonként ötezerbe kerül a legújabb EU-s hülyeség
Sok termelő akkor se tud technológiát cserélni, ha ehhez támogatást kap. A technológiacsere a tojótyúktartó telepeken tyúkonként ötezer forintba kerül. Egy közepes, 60-70 ezer tyúkot termelőnek tehát 300-350 millió forintot kell kiadnia; a nagynak minősülő termelőknél már 100 ezer fölött van a tyúkok száma, azaz félmilliárd forint felett a költség. Hogy ez a pluszkiadás mikor térül meg, nehéz kiszámolni - írja a Népszabadság.
(MTI nyomán)