Filó András
A Jobbik Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy Szentendre külsős alpolgármesterét a Raiffeisen Bank delegálta történelmi városunk önkormányzatának teljes egyetértésével - olvasható a párt közleményében.
Mivel a Jobbik képviselője, Filó András is megválasztotta a bankárt, a párt országos elnöksége – álláspontjának bekérése után – egyhangú határozattal visszahívta mandátumából a képviselőt. A Jobbik elnöksége ezen felül leváltotta a szentendrei alapszervezet éléről is, és az üggyel kapcsolatban etikai eljárást kezdeményezett.
A Jobbik Országos Elnöksége szerint a szentendrei eset egy súlyos precedense annak, hogyan válhatnak nehéz helyzetben levő településeink a bankok közvetlen alattvalóivá. Itt és most kell megálljt parancsolni ennek a folyamatnak, mielőtt még több településen, majd az egész országban meg nem valósul a nyílt bankokrácia - áll a párt közleményében.
(Kuruc.info)
Frissítés: Polányi Sándor - az új alpolgármester - az Indexnek azt mondta, hogy kinevezését több egyezetés is megelőzte az önkormányzat vezetésével és a bank képviselőivel, majd januárban ő is tájékozódott a polgármesteri hivatalban, hogy felmérje a helyzetet. A múlt csütörtöki testületi ülés előtt külön-külön beszélt valamennyi képviselővel, és tudatta velük, hogy csak akkor vállalja a kilenc hónapos munkát, ha politikai csatározásoktól mentesen, mindenki megszavazza kinevezését.
Közben Filó András az alábbi nyilatkozatot jelentette meg e cikkünk alatti Facebook-hozzászólásában (korábbi írásunkban felajánlottuk neki a reagálás lehetőségét, akkor nem élt vele; most sem a címünkre küldte nyilatkozatát, de a korrektség kedvéért közöljük azt):
Nyilatkozat
Alulírott Dr. Filó András Szentendre Város Jobbik és Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör színeiben megválasztott képviselője az alábbi nyilatkozatot teszem:
- Tudomásul veszem a Jobbik elnökségének döntését, bár azt a tények ismerete és a meghallgatásom mellőzésével hozta.
- Mivel a képviselői mandátumom megszerzésében a Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör is támogatott, ezért a mandátumom sorsáról a döntést a két szervezet együttes fóruma hozza meg.
- Azt viszont a leghatározottabban visszautasítom, hogy eskümhöz méltatlanul, a haza és városom ellen cselekedtem volna. Minden döntésemben a hazámnak és városomnak tett eskümnek megfelelően jártam el.
- Mélyen sért, hogy olyan eljárásban hoztak ellenem ítéletet, amelyben meghallgatásra sem méltattak. Az eset a tények teljes félremagyarázása, ugyanis nem szavaztam meg a Raiffeisen Bank emberét. A megválasztott Polányi Sándor önéletrajza szerint – és nyilatkozata szerint is – pártoktól független (ezért volt kifejezett feltétele az egyhangú megszavazás), kifejezetten menedzseléssel foglalkozó szakember, aki soha! nem dolgozott bankban vagy banknak.
- A város Fideszes vezetése beismerte, hogy képtelen megbirkózni az adóssághalmazzal, és ehhez külső szakemberre van szüksége.
- Ez a szakember azt vállalta, hogy 30 napon belül akciótervet készít, amelyben feltárja a hiányosságokat, pártállástól függetlenül megnevezi a felelősöket.
- Erre a 30 napra adott egyhangúlag felhatalmazást a képviselőtestület. Ez a bűnöm.
- Mivel a városnak nincs pénze fizetni az új alpolgármestert, így a fizetését átvállalta a Raiffeisen Bank, mint a város számlavezetője.
- Amennyiben Önök szerint ez hazaárulás, akkor állok vizsgálóim elébe.
- Jud Süss hogy jön ide, azt nem is igazán értem. A válságmenedzser nem néz ki zsidónak, de lehet, hogy más erről többet tud.
Tisztelettel, Dr. Filó András