A lovári cigány nyelvhez és a cirill íráshoz hasonlította az ősi magyar rovásírást a minap Kósa Lajos. A Debrecen–Józsán felállítandó rovásírásos helységnévtábla ügyének tárgyalása, illetve a fideszes polgármester méltatlan, hungarofób megjegyzése a múlt heti debreceni önkormányzati ülésen hangzott el, a költségvetési pengeváltásokon és a Hit Gyülekezete mellett ismételten hitet tevő fideszes városvezetők produkcióján túl. Egy józsai egyesület kérte – a meglévő engedélyek birtokában – az önkormányzat egyetértő nyilatkozatát, noha ennek hiányában is jogszerűen fel lehet állítani a táblát.

Kósa a Parlamentben
A város vezetése az egyetértő nyilatkozat kiadását megtagadta. Kósa polgármester úr azzal indokolta az elutasítást, hogy a rovásírás nem illik bele a város jelképrendszerébe, majd hozzátette, hogy ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári cigány nyelven is ki lehetne írni a város nevét.
A Jobbik szerint ezzel a felháborító és ősi írásunkhoz méltatlan mondatokkal minden nemzetünk kultúrájáért aggódó magyar embert megsértett, ugyanis a rovásírás a magyar nép történelmének, kultúrájának legősibb rétegéhez tartozik, akárcsak a népdal, a népmesék és a népművészet, a legrégibb és legértékesebb nemzeti kincsünk egyike. Egy ilyen egyedi, több ezer éves szellemi örökséget egy lapon emlegetni idegen írásokkal, nyelvekkel egy magát nemzetinek nevező politikustól a gyalázat kategóriájába tartozik! Felvetődik továbbá az emberben, hogy Somogyi Béla, a város kultúrájáért felelős alpolgármester – aki nem mellesleg józsai lakos – egyetért-e a döntéssel és a polgármester úr indoklásával, illetve a közelmúltban az önkormányzat által átvett női kézilabdacsapat mezén található rovásírásos feliratokat is eltávolítják-e, vagy az cirill betűkkel és lovári nyelven is megjelenik majd.
Tisztelettel kérem Kósa Lajost, hogy kérjen bocsánatot – remélhetőleg – meggondolatlan mondatai miatt –, és egyben kérjük az önkormányzatot, változtassák meg döntésüket, adják ki egyetértő nyilatkozatukat a tábla felállításával kapcsolatban. A Jobbik mindent elkövet azért, hogy Debrecenben is – ahogy az országban közel 400, határainkon túl pedig több mint egy tucat településen – állhasson e tábla, mely hirdeti a magyar kultúra egyediségét! - írja közleményében Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője és Hajdú-Bihar megyei elnöke.