A nemzetközi gazdasági válság kezelésének szempontjából pozitív jelzéseket adhat az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozója, amely elsősorban a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés kérdéseire összpontosít. Az értekezleten emellett személyi döntéseket és az uniós bővítéssel összefüggő határozatokat is hozhatnak.
A csütörtök kora este kezdődő ülésen - amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli - péntek délelőtt aláírják azt az új szerződést, amelyet fiskális paktum néven is emlegetnek. Eszerint a 25 aláíró - a tizenhét euróövezeti ország és a vállalásokhoz csatlakozó más EU-tagállamok, utóbbiak között Magyarország - államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják.
Emellett minden állam automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba arra az esetre, ha a rájuk vonatkozó középtávú célkitűzéstől, illetve az ahhoz vezető korrekciós pályától jelentősen eltérnek. Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást. A megállapodást a 27 EU-tagállam közül csak Nagy-Britannia és Csehország nem írja alá.
(MTI nyomán)