Schiffer András országgyűlési képviselő az állambiztonsági akták nyilvánossága ügyében nyilvános vitára hívja a Fidesz frakcióvezetőjét - közölte pártja, az LMP.
Lázár Jánosnak vagy a mai napig nem sikerült elolvasnia az LMP vonatkozó törvényjavaslatát, vagy napok óta tudatosan próbálja hazugságokkal etetni a magyar nyilvánosságot - írja közleményében az LMP, amely szerint a kormánypárti politikus úgy titulálja hiteltelennek, farizeusnak és szakmaiatlannak az LMP kezdeményezését, hogy egyetlen érvet, egyetlen konkrétumot sem hoz fel a javaslat ellen.
Lázár János valótlanul állítja, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményezett az ügyben, és erre az LMP mondott nemet a február 20-i szavazás után - írja a pártközlemény, amely szerint ilyen megkeresés a párt felé nem érkezett, ezért nem is mondhatott rá nemet. A frakcióvezető akkor sem mondott igazat, amikor azzal indokolta a javaslat parlamenti bukását, hogy ő támogatta volna, de álláspontjával kisebbségben maradt saját képviselőcsoportjában. Azóta a sajtónak nyilatkozó kormánypárti képviselőktől tudjuk, hogy a törvényjavaslatról nem volt szavazás a frakcióban, a képviselőcsoportot pedig nem szondázták meg előtte - írja az LMP, feltehetően arra a HVG-cikkre célozva, amely hétfőn jelent meg, és amelyben az állt, hogy a kormánypárti parlamenti képviselők a fideszes frakcióvezetőt bírálták, amiért két héttel korábban leszavazták az LMP által benyújtott, az 1989 előtti ügynökaktákat nyilvánossá tevő törvényjavaslatot.
A HVG-nek több fideszes parlamenti képviselő is azt mondta, a frakcióban Lázár János egy korábbi nyilatkozata verte ki a biztosítékot. A kormánypárt frakcióvezetője egy héttel a törvényjavaslat leszavazása után egy sajtótájékoztatón azzal indokolta a javaslat parlamenti bukását, hogy ő támogatta volna az ügynökügy rendezését, de az álláspontjával kisebbségben van a saját képviselőcsoportjában. A nyilatkozatra többen felkapták a fejüket, ugyanis a kérdésről nem volt szavazás a frakcióban, a képviselőcsoportot nem szondázták meg előtte.
(MTI - HVG nyomán)