Idén már kokárdát tűzhettek a Magyar Honvédség katonái - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter péntek reggel a Kossuth Rádióban. A világ minden hadseregében nagyon szigorúan szabályozzák, hogy mit viselhetnek a katonák az egyenruhájukon. Eddig a szabályzat tiltotta a kokárda viselését az egyenruhán, a vezérkari főnök javaslatára azonban feloldották ezt a tilalmat.
A miniszter beszámolt arról is, hogy pénteken elindultak a magyar Gripen vadászgépek Svédországba, hogy a Vidsel lőtéren éles rakéta- és gépágyúlövészeten vegyenek részt.
Utoljára 2008-ban voltak magyar katonák levegő-levegő rakétalövészeten, a következő egy hétben gépágyúlövészet is lesz, amire pedig hatvan éve nem volt példa - mondta. A gyakorlatért nagyon kedvező árat: összesen ötvenmillió forintot kell fizetnie a tárcának - fűzte hozzá.
Az éleslövészetre hét Gripen repült, a gépeket közel negyvenen - közülük tízen pilóták - kísérik. A gyakorlat március 23-ig tart.
A riporter megemlítette, a gépek a felszerelt rakétákkal repülnek át külföldi országok légterén, hogy elérjék Svédországot, amire Hende Csaba úgy reagált, hogy ez nem okoz problémát, hiszen szövetséges NATO-országokról van szó.
(MTI)
Katona olvasónk válasza:
Tisztelt Szerkesztőség!
Felháborodva olvastam Hende Csaba nyilatkozatát, mely szerint a katonák kokárdát viselhettek március 15-én.
Ez olyannyira nem igaz, hogy nálunk megtiltották a viselését az ünnepi sorakozón, mely március 15-én volt.
Üdvözlettel:
egy katona Szarajevóból