A Semmelweis Egyetem szenátusa megvonta Schmitt Páltól tudományos fokozatát. A szenátus 33 igen és 4 nem arányban hozta meg a döntést.
Visszavették Schmitt Pál doktori címét - erről döntött a Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök délután a több mint háromórás ülésen. Tulassay Tivadar rektor rövid sajtónyilatkozatban azt mondta, a szenátus a Magyar Tudományos Akadémia Tudományetikai Kódexét tartja magára kötelezőnek, amely a jogszabályok betartása mellett a magas szintű, önálló tudományos munkát tekinti elengedhetetlennek. Az SE ennek szellemében elítéli a normák megsértését, és szankcionálja őket.  Schmitt dolgozatának vizsgálata során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az "a tudományos munka módszereivel készített munka kritériumainak nem felelt meg" – mondta a rektor.

Tulassay Tivadar szerint a Tényfeltáró Bizottság azért dolgozott két hónapig, mert nehezen lehetett beszerezni a munkához szükséges eredeti munkákat. Miután a bizottság jelentése megszületett, az SE Réthelyi Miklóshoz továbbította azt, mert szerintük a miniszter volt az illetékes dönteni az ügyben. Miután Réthelyi visszaküldte ezt, a szenátus összeült, és azt a határozatot hozta, hogy mivel a dolgozat nagy terjedelmű szövegátvételen alapul, nem felel meg a szakmai etikai kritériumoknak, így visszavonják azt.

Frissítés: MTV: A Dél-Koreából hazafelé tartó Schmitt Pál Frankfurtban, a repülőtér várótermében értesült arról, hogy visszavonták a doktoriját. Nyilatkozni nem akart, mint mondta, előbb szeretné megismerni a szenátus indoklását (és - főleg - Viktor álláspontját, tehetnénk hozzá).
Frissítés 2: A hivatalos határozat a doktori cím visszavonásáról:
A Semmelweis Egyetem Szenátusa megtárgyalta Schmitt Pál ún. kisdoktori értekezésével kapcsolatban létrehozott Tényfeltáró Bizottság jelentésének összegzését, az ahhoz fűzött különvéleményt, valamint az Egyetemi Doktori Tanács EDT 22/2012. (03.29.) sz. határozatát.
A Szenátus jóváhagyólag tudomásul vette azt a tájékoztatást, hogy a törvényi rendelkezések értelmében az oklevelet érvényteleníteni (a MAB indítványára) a nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére kizárólag a bíróság jogosult. A miniszter azonban a Tényfeltáró Bizottság Jelentését felbontás nélkül illetékesség hiányára hivatkozva visszaküldte az egyetemre. Erre a miniszteri döntésre figyelemmel az Egyetem Szenátusa kötelességének tartja a cím visszavonásával kapcsolatos kérdés végleges rendezését.
A Tényfeltáró Bizottság Jelentésében foglaltakat elfogadva a Semmelweis Egyetem Szenátusa megállapította, hogy mivel az egykori pályázó ún. kisdoktori dolgozata nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, az egyetemi doktorátus megszerzésének feltételei közül a tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített értekezés szakmai-etikai kritériumainak nem felelt meg.
A Semmelweis Egyetem Szenátusa a fentiekre figyelemmel dr. Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát (dr. univ. címét) visszavonja.
Budapest, 2012. március 29.
dr. Tulassay Tivadar
egyetemi tanár, rektor
(HVG - Origó - Index nyomán)
Emlékeztetőül két korábbi anyagunk:
Korábban írtuk: Schmitt doktori címének visszavonását kezdeményezte a doktori tanács (16:2 arányban)
A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora. A doktori tanács 22 tagjából 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott.

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását. - jelentette be Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, miután a doktori tanács reggel megtárgyalta Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának ügyét.
Tulassay szűkszavúan nyilatkozott, kérdésekre nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy azután hívták össze a doktori tanácsot, miután Réthelyi Miklós visszaküldte a jelentést és a döntés jogát az egyetemre. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott.
A Semmelweis Egyetem szenátusa még ma állást foglal az ügyben.
Videó a sajtótájékoztatóról:
(HVG - MTI nyomán, kép: Varánusz blog)
Kapcsolódó: