A kormány visszautasít minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, mielőtt az Országgyűlés úgy döntött: tárgysorozatba veszi azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely állandó etikai bizottságot hozna létre a "képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások" megállapítására, illetve büntetésére.

Az igazság helyett megint a zsidók mellett állt ki Orbán - még az MSZP-vel is képes volt ezért szövetkezni
"A kormány garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni, ideértve a Magyarországon élő zsidó kisebbséget is" - mondta a kormányfő, miután a szocialista Steiner Pál arra kérte őt: segítsen határozati javaslatuk elfogadásában.
Az indítványt végül 300 igen, 45 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. Nemmel hét fideszes politikus és a Jobbik-frakció voksolt. A két tartózkodó szavazatot is fideszes képviselő adta le.
A szocialisták azután kértek szavazást a javaslat tárgysorozatba vételéről, hogy Baráth Zsolt múlt kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg.
Az MSZP ezután sajtótájékoztatón követelte, hogy "a demokratikus pártok zárják politikai karanténba a szélsőjobboldalt, és sürgette a rasszista, antiszemita, idegellenes képviselői megnyilatkozásokat szankcionáló parlamenti testület létrehozását".
Harangozó Gábor, a határozati javaslat egyik előterjesztője most azt mondta: indítványuk alapja az Európa Tanács 2010-es határozata, amely azért született, mert egész Európában aggasztó jelenség, hogy "a szélsőséges eszméket hirdető pártok egyre népszerűbbek és egyre radikálisabbak".
A tanács ajánlásait átvéve terjesztették a parlament elé javaslatukat, amelyben azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés hozzon létre egy állandó etikai bizottságot "a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálásukra". Az MSZP álláspontja szerint - ismertette - "a szélsőségesség elleni határozott fellépés szükségességét olyan közelmúltbeli események is alátámasztják, mint például az uniós zászló égetése, amelyet a Jobbik szervezett".
A vitában felszólaló LMP-s Schiffer András arra kérte a kormányoldalt: ne azt nézze, hogy ellenzéki oldalról érkezett a javaslat, mert "az nem fordulhat elő, hogy parlamenti képviselők kétségbe vonják bármely társadalmi csoporthoz tartozók emberi méltóságát".
Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője viszont úgy foglalt állást, hogy az MSZP javaslata a provokációnak, a tehetetlenségnek és "a valódi program hiánya miatt érzett komplexusoknak a különösen veszélyes és szánalmas elegye".
A Jobbik elítél minden olyan politikai cselekvést, amely különbséget tesz ember és ember között, akár faji, akár vallási hovatartozás szempontjából - közölte. Kijelentette ugyanakkor, hogy szerintük nincs olyan jogi helyzet, amely indokolná a határozati javaslat elfogadását, mert a rasszizmussal, az idegengyűlölettel kapcsolatos jelenségeket kellő súlyú törvények kezelik, és szerinte társadalmi igény sincs egy olyan testületre, mint amilyet a szocialisták kezdeményeznek. "Kikérem magamnak, amikor valakik politikai haszonszerzés céljából megpróbálnak a büszke magyar és a náci közé egyenlőségjelet tenni" - mondta Vona Gábor.
A szocialisták már tavaly nyáron benyújtották a parlamentnek a rasszista képviselői megnyilatkozásokat szankcionálni szándékozó indítványukat, amelyet azonban az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége nem vett tárgysorozatba. Most viszont maga Orbán sietett a segítságükre...
A felszólalók: Harangozó Gábor – Schiffer András – Bárándy Gergely – Vona Gábor – Steiner Pál – Orbán Viktor:
(MTI - Kuruc.info)