Az Élet Menete Alapítvány százötven emlékezővel vesz részt csütörtökön Lengyelországban, az Auschwitz és Birkenau közötti Élet Menete emlékprogramon, amelyet 25. alkalommal rendeznek meg, és még mindig nem unják. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a "nemzetközi zarándoklaton" részt vesz Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, aki beszédet mond az egykori munkatábor 18-as számú magyar barakkjánál.
A nemzetközi Élet Menete emlékprogramra ezekben a napokban a világ 53 országából érkeznek zarándokok - mondta Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke szerdán az MTI-nek. A zarándokcsoportok Auschwitzból átgyalogolnak a birkenaui táborba, ahol közös megemlékezésen vesznek részt.
A 18-as számú magyar barakknál Rétvári Bencén kívül emlékbeszédet mond Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakisz, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete; Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Verő Tamás rabbi és Forgács János "holokauszt-túlélő".
Gordon Gábor úgy fogalmazott, "azért utazik most mindenki Auschwitzba, hogy emlékeztesse a világot arra, ami ott történt a második világháború alatt, és felhívja a figyelmet arra, hogy ennek soha többé nem szabad megismétlődnie".
(MTI nyomán)