A kormányzati politikai szándék szimpla végrehajtójává degradálja a 2013-as költségvetés és a közigazgatási reform a helyhatóságokat - mondta a HVG-nek Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a jövő évi büdzsé önkormányzatokat érintő részébe semmilyen beleszólásuk nem volt, sőt maga Tállai András felelős államtitkár "sem látja át teljesen a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai által az asztalára tett számokat".
HVG: Az biztos, hogy jövőre 40 százalékkal csökken az önkormányzatok központi támogatása. Lehet már tudni, milyen hatással lesz ez az működésre?
Gémesi György: Egy biztos, jobb nem lesz, de a pontos hatásokat még nem ismerjük. Nem lehet tudni, hogy az oktatási feladatok átvételének pontosan milyen finanszírozási vonatkozásai lesznek, értem ez alatt a fenntartói feladatok többletköltségeit, a szakmai költségeket. Vagy azt, hogy a járásokról szóló törvényben az szerepel, a kormány álláshelyeket vesz át, és nem állásokat, ennek komoly személyi következményei lehetnek például a járásoknál. Mondjuk eddig volt három gépjármű ügyintéző egy önkormányzatban, és teljesen bizonytalan, hogy azoknak az álláshelyeit átveszi-e az állam, vagy sem. Pedig már június közepe van, egyszerűen elfogadhatatlan, hogy akár a járások esetében, akár a pedagógus kollektíva dolgozói semmit nem tudhatnak, mire számítsanak januártól. Csak a makroszámokat tudjuk, de hogy ezek mögött mi van, arról semmit nem mondanak.
HVG: Tállai András, az önkormányzatokért felelős államtitkár sem tud semmi bővebb tájékoztatással szolgálni?
G. Gy.: Szerintem ő sem látja át teljesen a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai által az asztalára tett számokat. Egyszer volt egyeztetés Tállai úrral az elmúlt tíz napban, ott kaptunk tájékoztatást. És ez nem érdemi konzultáció volt, tájékoztatást kaptunk, elmondhattuk a véleményünket, majd minden megy tovább az elképzeléseik szerint. De mondom, úgy tűnt, mintha nem látná át ő maga sem a finanszírozás lényegét. Itt egy konkrét példa: 335 milliárdot visznek el pedagógusbérekre és 11 milliárd forintot úgymond közvetlen szakmai költségekre. Semmit nem tudunk arról, hogy utóbbiban mi szerepel. Például a szakfelügyelői rendszer kiépítése? Nem tudom, hogy ebben a bérköltségben benne van-e cafetéria például, foglalkoznak-e azzal, hogy a pedagógusok kapnak-e köpenypénzt, szemüveget a számítógéphez. Ezt mind nem tudjuk.
HVG: Külön tartalékalap szerepel a leépítések finanszírozására. Mit tudnak a létszámszabályozásról?
G. Gy.: Az óraszámemelés valószínűleg leépítést hoz maga után, nem kizárt, hogy pedagógusok válnak munkanélkülivé. De más munkakörökben is jöhet létszámleépítés. Már csak azért is, mert a megyei kormányhivatal vezetője megvétózhatja a járási hivatalba a dolgozó átvételét. Magyarul a „megyei pártitkár” felveszi a telefont, és szólhat, hogy Gizikét ne vegyék át, mert nem rokonszenves neki. Ez egyértelműen felveti a politikai döntés kérdését, annál is inkább, mert 2014-ig regnáló parlamenti képviselő is lehet járási hivatalvezető.
HVG: Az önkormányzati szolgáltatások színvonala hogy változhat jövőre a számok alapján?
G. Gy.: Az a kérdés, mennyi pénz marad. El lehet tolni a havat egy nap telente háromszor, vagy egyszer is. Lehet közvilágítást működtetni reggel hatig, vagy csak éjfélig, mert nincs pénz.
HVG: Úgy tudjuk, a Fidesz-frakcióban is feszültség van a költségvetés, különösen az önkormányzatokat érintő részei miatt.
G. Gy.: Józan eszű polgármester, aki felelősen gondolkodik, ezt a költségvetést nem tudja elfogadni. Más kérdés, hogy a frakción belül meddig terjed az ellenállás, és a frakciófegyelem. Nyilván hozzám is eljutnak dolgok, de ezekről nem szeretnék részletesebben beszélni. Az biztos, hogy példátlan, ami most folyik, ha megvalósul, amit a kormány tervez, az önkormányzati autonómia, a rendszer lényegének megszüntetését fogja hozni magával. A helyhatóság pusztán a központi akarat végrehajtója lesz.