A nukleáris fegyverek teljes leszerelését és "a néppusztító ideológiák csíráinak elfojtását" szorgalmazta a Magyar Békeszövetség elnöke a szervezet Hirosima-napi megemlékezésén Budapesten.
Köteles György beszédében az idősebb korosztály felelősségét hangoztatta, jelezve, hogy közülük sokan átélték a háborús borzalmakat, és hatniuk kell a fiatalokra, óvniuk kell őket "a szélsőséges nézetek befolyásától".
A Magyar Békeszövetség elnöke szólt arról, hogy noha a nukleáris fegyverkezés a hidegháború idején volt valódi veszedelem, a számos nemzetközi szerződés ellenére ma is "iszonyú költségekkel" folyik a fegyverek fejlesztése. Megjegyezte, hogy amíg léteznek ilyen fegyverek, addig felhasználhatók, az elrettentés szándéka pedig nem lehet mentség, a nukleáris fegyvereket "ki kell iktatni a történelemből".
Köteles György aggodalmának adott hangot amiatt, mert egy "őrült politikai irányzat, ideológia" elég lehet ahhoz, hogy hozzányúljanak ezekhez az eszközökhöz, így a nukleáris fegyverek teljes leszerelését sürgette. "Nem tűrhetjük a rasszizmust, az antiszemitizmust, a népek barátságának ellenségeit" - jelentette ki, elítélve "a népirtás bármely formáját és mértékét". A Hirosima-napi megemlékezésen emlékkoszorút dobtak a Dunába.
(MTI nyomán)