Valami történhetett a választások óta, mivel Magyarországon is sikerül a tót atyafiaknak betartatni a szlovák nyelvtörvényt – írja az alábbi képeket beküldő olvasónk.



A 3-as főút Miskolc-Tornyosnémeti szakaszán három vadiúj műemléktábla hirdeti, hogy RESICA, VELKÁ IDA és NIZNY LÁNEC falvakban történelmi műemlékek találhatók. Ezek a faluk többségükben ma is magyarlakta települések és rendes, régóta meglévő nevük is van: RESTE, NAGYIDA, ALSÓLÁNC, amiről azonban a táblák nem adnak semmiféle felvilágosítást. (Sőt, ezen ősi magyar települések neveit csak magyarul kellene kiírni, mint ahogy Kolozsvár esetében is elvárjuk, hogy ne Cluj-Napoca legyen feltüntetve; de ha a végtelenségig liberálisok vagyunk, s tovább akarunk udvariaskodni még azok után is, hogy ez a kérdés egyáltalán azért merülhet el, mert egykori babusgatott kisebbségünk egyszerűen ellopta a szóban forgó részét a hazánknak, akkor is a kétnyelvű feltüntetés a minimum: előbb a magyar, aztán a tót – a szerk.)


Tényleg nagy lehet a baj, ha ezt ma bárki is rendben lévőnek találja, főleg a magyar adófizetők pénzén. Én nemes egyszerűséggel belső provokációnak nevezném a dolgot – zárul az olvasói levél.

Másik olvasónk írja:
A fent említett szakaszon, pontosabban már Tornyosnémetin túl, a határ előtt van még egy tábla: Debrad. Pontosabban Debrőd. A táblán a 2007-ben felszentelt Szent László növénytemplom látható, melynek 1200-ból való alapjait Szántai Lajos közreműködésével tártak fel.



A templomról itt, építéséről itt.

Magyarországon az autópályákon elhelyezett iránytáblák, ez irányban is pl. Kassa vonatkozásában kétnyelvűek, méghozzá Kassa-Kosice van kiírva, először magyarul, már Budapestről kiindulva is! Ezért a fent szereplő egynyelvűség nem vonatkoztatható arra, hogy ez hivatalos közúti tábla, mely külföldi települést jelöl, így azon a nyelven kell feltüntetni a települést, melynek országában helyezkedik el. De ez még így sem állhatná meg a helyét.

A kezdeményezés szép, hogy a magyarországi turistákat a felvidéki magyar falvak megismerésére invitálják a táblák segítségével. Csakhogy a táblák ilyen formában a sokszor tudatlan turisának azt sugalják, hogy tót faluba hívják meg őket. Megint egy jó kezdeményezés rossz (magyarellenes) kivitelezésével álunk szemben.
(Kuruc.info)