Szeretném felhívni a figyelmüket egy az autóstársadalom ellen irányuló jelenségre! A ferihegyi reptérre vezető útnál a Vecsés, 4-es számú főút, 400-as út kereszteződésénél, a Shell kút előtti rövid útszakaszra mai napig rendszerességgel települnek ki (civil autókkal) sebességet mérni a rend éber őrei. Evvel még nem is lenne semmi gond, hisz a szolgáló és védő hatalom kitüntető, és fáradtságos munkájához hozzátartozik, hogy alaposan megbüntesse „a társadalomra oly veszélyes bűnözőket”.
De ennyire sunyi, elvtelen, kizárólag a pénzbehajtásról szóló, értelmetlen sebességmérést már rég nem láttam. Valamint reklámtáblák takarásába, bozót mögé rejtőzve, az út ívén kívülről, egy füves domb tetején megbújva nem egy elegáns dolog amit ma művelnek, ráadásul „baleset-megelőzés” címén. Valljuk be, ez nem más, mint a modern kori kirablása az állampolgárnak!
Rövid tényállás:
Budapestről, az Üllői út legeslegvégén kigurulva még be kell mennünk Vecsésre - hivatalosan kint van a fehér tábla -, hogy aztán a Shell kút előtt balra fordulva a 2x2 sávos, hamarosan autóúttá változó úton megközelítsük a kettes terminált. A Shell kút előtti lámpás kereszteződésnél egy sáv letér jobbra, az "igazi" Vecsés felé, kettő pedig elfordul Ferihegy felé, hogy pár tíz méterrel később egy Vecsés vége, és egy 100-as tábla jelezze: ez már a 4-es főút "autóút jellegű" szakasza.
Ez előtt a kereszteződés előtt 70-es korlátozás érvényes az úton, viszont a kereszteződésben ez ugye törlődik, tehát az ötsávos úton, az egy számjegyű főút elején ezen a nagyon rövid szakaszon 50-nel kell menni. Elvileg. A gyakorlatban éppúgy nem megy itt senki 50-nel - főleg, ha épp zöldet kapott a lámpánál.
Tehát, a város felől érkezők egy hosszú 70-es szakasz után, egy 100-as szakasz előtt elvileg (szerintem forgalomszabályozási hiba) kénytelenek 50-re lassítani, teljesen indokolatlanul.
A hatóság is pontosan tisztában van ezzel, mert ahol a traffipaxot gondosan belövik egy kb. 20 méteres, értelmetlenül lekorlátozott szakaszra, az nem a veszélyes gyorshajtók kiszűrését szolgálja, hanem egy jól fizető, biztos fogással kecsegtető szimpla pénzbehajtás.
Tudomásomra jutott, hogy az érintett útszakasz a Monori Rendőrkapitányság területe alá tartozik, és kizárólag ők felelősek a sebességmérő készülék felállítási helyéért, és működtetéséért.
(Megjegyezném, a témával külön cikk foglalkozott már 2010-ben is a vezzess.hu oldalán, „Alattomos traffizás a ferihegyi reptérnél” cím alatt.)
Tudom, nem éppen a fő "profiljuk" ez a téma, de számos pórul járt autóstársam nevében, ha érdemesnek találják arra levelemet, és egyben együtt éreznek az autóstársadalommal, kérem hozzák nyilvánosságra, hiszen a nevezett hatóság ilyen fokú tisztességtelen magatartása autóstársaim ezrei, tízezrei életét keserítik meg nap mint nap.
Üdvözlettel:
M.A.