Szappanoperahősökről és tévéműsorokról nevezik el csemetéiket a háromszéki cigányok
Az idegen hangzású nevek jöttek divatba Háromszéken a rendszerváltás után, mi több, néhány gyereknek kimondottan furcsa nevet választottak szülei - írta egy három évvel ezelőtti számában az erdélyi Krónika. Nem hagyhattuk ki.

A szép fiúcskák szép neveket érdemelnek
Mocsel Robingo 1997-ben született Gidófalván, amikor éppen a népszerű, Robingo elnevezésű szerencsejátékot sugározta egy román kereskedelmi tévécsatorna: a Mocsel szülők erről a játékról nevezték el fiúgyermeküket.
A kilencéves Robingo nem az egyetlen Kovászna megyében, aki „egyedi” keresztnevet visel. A dél-amerikai szappanoperákból sokan merítettek ihletet: Marimar, Esmeralda, Imelda, Rosangelica, Cassandra Betty, Rozalinda, Celeste, Rodrigo, Fernando – vannak szülők, akik a háromszéki falvakban így szólongatják gyerekeiket.
Bár a rendhagyó neveket elsősorban a roma közösségek tagjai választják, román családoknál is elég gyakran előfordulnak. A furcsa nevek a szülők kedvtelésére vagy kedvencére utalnak.
A nyárasfalvi Lepedatu család Elvis-rajongó, tehát a gyerek a híres énekes nevét viseli, a középajtai Bódiéknak Jimmy Hendrix a kedvencük, ezért kapta kisfiuk a Hendrix családnevet keresztnévnek.
A köröspataki Ruzsa szülők Karl May regényeit olvassák szívesen, így fiukat Winnetou-nak hívják.
Egy színházszerető család Shakespeare hőséről nevezte el gyerekét Furus Othello Felixnek.
Az 1989-es forradalomnak szintén állítottak maradandó emléket a háromszéki cigányok, így lett egy kovásznai fiúcska neve: Revolúció.
Egy szülésznő mesélte, a roma anyuka nem tudta pontosan, milyen nevet szán kislányának, de a faggatózó nővéreknek részletesen leírta a névadó filmhősnőt: „tudják maguk, az a kicsi szőke, melyiket örökké otthagyja az ura, na az én lányomat is úgy szeretnénk hívni.”
Nem hiányzik a furcsa nevek listájáról Kalányos Boby, Mocsel MacLeod, György Nikita és Kalányos Kevincostner, ezek a keresztnevek például a Dallas, a Hegylakó, a Nikita tévésorozatok vagy filmszínészek népszerűségét bizonyítják.
(Krónika nyomán)