"Holokauszttagadás" miatt gyorsított eljárásban marasztalt el jogerősen egy 61 éves helybéli nőt csütörtökön a Szegedi Járásbíróság.
A bíróság a "nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében" mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért - a vádhatóság indítványával egyezően - másfél évre elrendelte a nő próbára bocsátását és pártfogói felügyeletét. A bíróság különös "magatartási szabályként" előírta a vádlottnak, hogy látogasson el Budapesten a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontba, és az ott látottakról számoljon be pártfogójának.
Az egyik internetes portálon 2014. november 21-én jelent meg cikk arról, hogy Budapestre látogatott az egykori auschwitzi munkatábor parancsnokának zsidóimádó unokája. Az íráshoz a vádlott az egyik közösségi oldalon olyan tartalmú hozzászólást fűzött, amellyel "kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, illetőleg hazugságként állította be azt", valamint "utalt arra is, hogy mi köze van az unokának a nagyapja tetteihez". Ezen kívül felháborodását fejtette ki "a cikk mint áskálódás miatt" is. A szegény nő mindezt azzal tetézte, hogy hozzászólásában a "holokamu" kifejezést és a "különben is, ha igaz is" fordulatot merészelte használni.
A Tett és Védelem Alapítvány feljelentése alapján indult eljárásban a vádlott beismerte a "bűncselekmény elkövetését", és a bíróság előtt is úgy fogalmazott, nem állt szándékában megsérteni senkit. A büntetlen előéletű nő a magyarellenes szervezetnek bocsánatkérő levelet is írt.
Zoom
Kemenes Krisztián bíró az ítélet indoklása során kifejtette, "nem lehetett kérdéses a vádlott bűnösségének megállapítása". Az enyhítő körülményekre – különösen a vádlott beismerésére és bocsánatkérésére - való tekintettel azonban nem látta szükségesnek büntetés kiszabását. (Mintha nem lenne elég büntetés a holokamuszentély-látogatás - a szerk.)
(MTI nyomán)