"Jogsegély-kérelemmel éltünk az Egyesült Államok felé, ha 30 napon belül nem intézkednek, akkor a bíróság kötelezi a magyarországi internetszolgáltatókat, hogy tegyék elérhetetlenné a neonáci portál egyik cikkét" - olvasható az ATV honlapján.
Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, két ügyben is eljárás van folyamatban a portálunkon megjelent holokausztcáfoló cikkek miatt. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság azon döntése, amellyel az Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – "unortodox" dokumentumok Auschwitzból című, 2013-ban megjelent cikk és az ahhoz tartozó hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét rendelték el, márciusban emelkedett jogerőre.
Az amerikaiak nem törölték
Mivel a jogerős bírósági döntés ellenére a cikk még mindig elérhető, és ez a hitgyülis ATV-t nagyon zavarja, megkeresték a Fővárosi Törvényszéket, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy az Egyesült Államokban található tárhelyszolgáltató önkéntesen nem távolította el a tartalmat. A bíróság ezért május elején jogsegély kérelmet terjesztett elő az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatósága felé, az Igazságügyi Minisztérium közreműködésével.
"Amennyiben az eltávolítást jogsegélykérelem keretében sem sikerül elérni, akkor a bíróság az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozásával fogja elrendelni" – közölte Póta Péter, a Fővárosi törvényszék sajtószóvivője. Hozzátette: az intézkedés lényege, hogy "a bíróság ekkor már a magyarországi internetszolgáltatókat kötelezi arra, hogy az érintett internetes oldal az ő szolgáltatásukkal ne legyen elérhetők, ennek eredményeként a kérdéses cikket magyarországi szolgáltatókon keresztül nem lehet a továbbiakban elérni".
Zoom
30 napot várnak
Mint Póta közölte, a bíróság a kézbesítéstől számítva 30 napot vár a jogsegélykérelem teljesítésére, ezt követően tudja megtenni a további intézkedéseket.
A másik ügyben nem csak egy cikket, hanem portálunk teljes Holokamu nevű rovatát szeretné elérhetetlenné tenni az ügyészség. A "nemzetiszocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt" a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség néhány hete a Pesti Központi Kerületi Bíróságon már indítványozta az aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét. Ebben az ügyben bírói végzés még nem született.
Deutsch ultimátumával kezdődött
Mint ismert, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő még 2013-ban adott 72 órás ultimátumot az ügyészségnek, hogy "törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra" felszámolja a Kuruc.info működését. Az ATV nemrég megkérdezte a zsidó politikust, hogy milyen lépések várhatóak az ügyben. Deutsch elmondta, hogy hiába van az Egyesült Államok és Magyarország között hatályos és érvényes büntetőjogi jogsegély egyezmény, "az amerikai ügyészi és bírói szervek nem voltak partnerei a magyar jogalkalmazói szerveknek", ezért nem kapcsolták le a hírportált.
A politikus ugyanakkor hozzátette: a magyar parlament időközben módosította a Btk.-t, így már van lehetőség arra, hogy az ügyészség és a rendőrség kezdeményezésére "egy megindult büntetőeljárásban a bíróság olyan döntést hozzon, amellyel Magyarországon elérhetetlenné válnak a külföldön működtetett, külföldi technikai háttérrel működő honlapok".
(ATV nyomán)