A múlt hétvégén Bécsben megjelent Weekend Magazinban botrányos módon gyalázzák a magyarokat - hívja fel a figyelmet szerkesztőségünknek is elküldött levelében dr. Eva Maria Barki nemzetközi jogász.
A cikkben azt írják, hogy az Eb-mérkőzés több, mint egy játék, ez a jó harca a gonosz ellen. Hogy ki a jó, és ki a gonosz, nem mulasztották el egyértelművé tenni:
Zoom
"A jó a gonosz ellen - több, mint egy játék"
Barki asszony levélben fordult az Osztrák Sajtótanácshoz, amely átadta az ügyet az illetékes szenátusnak, amely foglalkozni fog az üggyel. Az ügyvédnő hivatkozott az Osztrák Sajtó Kódex megsértésére, mivel a cikk nem csak a futballcsapatot, a magyar miniszterelnököt, de az egész magyar nemzetet is mocskolja. A „gonosz“, „tekintélyelvű futballállam“, az „alattomos“ a magyarokra vonatkozóan olyan kifejezések, amelyek akár bűncselekményt is jelenthetnek.
Zoom
A sportot nem szabad politikai célokért felhasználni, a sport feladata hidakat építeni, a népeket véleményeltérés esetén is összekötni, és nem egymás ellen felheccelni - szögezi le dr. Eva Maria Barki.
Zoom
(Kuruc.info)
Frissítés: a nagykövet megvédte kormányfőjét - a Szent Korona-gyalázás kapcsán érdekes módon nem voltak ennyire harciasak...
Nyilatkozatban ítélte el a bécsi magyar nagykövet az osztrák Weekend Magazin hétvégi cikkét, amelyben negatív színben tüntették fel Magyarországot, az osztrák-magyar Európa-bajnoki mérkőzést pedig a "jó és gonosz" összecsapásaként mutatták be.
Perényi János állásfoglalásában visszautasította a lapban megjelent állításokat.
"Rendkívül szerencsétlennek és elfogadhatatlannak tartom, ha a sport szellemiségével visszaélve, azzal kapcsolatban negatív érzelmeket keltenek, és egy futballmeccset ellenségeskedésként jelenítenek meg. Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy a Weekend Magazin legutóbbi kiadásában éppen ez történt. Ha a nemzeti válogatottjaink közötti mérkőzést a két ország kormányfőinek fotójával a címlapon a „jó és rossz küzdelmeként” állítják be, az sajnos pontosan az ilyen sportesemények valódi értelmét sérti meg, és súlyosan károsítja népeink évszázados (sport)barátságát" – fogalmazott a nagykövet.
"Ezért kötelességemnek érzem, hogy ezt a teljességgel megengedhetetlen megközelítést - hasonlóan a kapcsolódó cikkek hamis állításaihoz - határozottan visszautasítsam" – közölte Perényi János.
Nyilatkozatában a nagykövet utalt arra, hogy a sport összeköti az embereket és a nemzeteket, barátságokat szül közöttük és megerősíti azokat. Most, amikor Európa rendkívüli kihívások előtt áll, nagyobb szükségünk van erre az összekötő erőre, mint valaha – tette hozzá.
A bécsi magyar nagykövet szerint Magyarország a szoros együttműködés és párbeszéd híve a politikában, valamint a sportszerű küzdelemé a zöld gyepen.
(MTI)