Ezt is megértük. A demokráciákra egyébként kötelezően jellemző nyilvánosság mindeddig nem volt felvállalható a honi politikai rablóelit részéről a Sukoró-ügyben. Most nyilvánossá vált a „csereszerződés”, letölthető innen.
Kedden közzétette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a sukorói, illetve az albertirsai és pilisi területeken lévő ingatlanok cseréjéről szóló, 2008. július 30-án aláírt csereszerződést. A közzétételt az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása alapján több közadatigénylő kérésére tette nyilvánossá az MNV – olvasható a vagyonkezelő kedden kiadott közleményében.
Az MNV Zrt. honlapján olvasható szerződés szerint az ingatlanokat a Perfekting Kft. értékelte fel, aminek alapján a 20 darab, 70 hektár 1084 négyzetméter sukorói ingatlan értéke 1,084 milliárd forint, a három darab, összesen 182 hektár 8953 négyzetméter albertirsai és pilisi ingatlanok felbecsült értéke pedig 787,4 millió forint. Ennek alapján a cserére szerződött Joav Blumnak a szerződés szerint 296,61 millió forint különbözetet kellett megfizetnie.
A szerződést az MNV részéről Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagja, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatója írta alá. A Sukoró külterületén fekvő 20 darab ingatlan a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Vadex Mezőföldi Zrt. és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vagyonkezelésében volt a szerződés aláírásakor. A földterületek egy része a földhivatali bejegyzés szerint kivett kopárság, erdő, gyep, út, árok és parti sáv.
A Joav Blum által felajánlott három területből kettő Albertirsa, egy pedig Pilis külterületén található: kivett telephely, illetve szántó, gyümölcsös és kivett út. Az albertirsai ingatlanok közül az egyiken 300 négyzetméterre vonatkozóan a Pannon GSM 70 méter magas adótornya van. A területre 1994 júliusában 15 évre szóló határozott idejű bérleti szerződést kötöttek. Ezen a két ingatlanon összesen 92 millió forint összegben jegyeztek be jelzálogot, és további 10-10 millió euró jelzálog jogosultja pedig a King City Ingatlan Kft. Az egyik albertirsai ingatlanon esetleg a Mol jegyezne be vezetékjogot. A pilisi több mint 99 hektár gyümölcsösben pedig a Mol-nak van bányaszolgalmi joga közel hat hektár területre.
A szokásoknak megfelelően a szerződés rendelkezik az ingatlan-nyilvántartásról is, valamint arról, hogy a birtokbaadás a különbözet megfizetését követően 15 napon belül történik meg. A szerződésből kiderül az is, hogy a magyarul írt szerződésben foglaltakat két tanú jelenlétében Joav Blum számára tolmács útján ismertették.
A korábbi tájékoztatás szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter utasítására ezt a szerződést kell a feleknek újratárgyalni az eredeti állapot helyreállítása érdekében. Amennyiben november 9-ig nem sikerül megállapodni, akkor az MNV Zrt.-nek jogi lépéseket kell tennie az ügylet semmissé tételére.
A sukorói területen izraeli, német és magyar befektetők egymilliárd euró, (közel 270 milliárd forint) beruházásban King's City néven üdülő- és szórakoztató központot akartak építeni. A komplexumba első osztályú kaszinót is terveztek, amelyre a koncessziós szerződést a pénzügyminiszter október elején írta alá a pályázaton nyertes KC Bidding Kft.-vel. A kaszinóról szóló pályázatot nem Sukoró, hanem a Közép-dunántúli régió területére írták ki, így azt máshol is meg lehet valósítani.
(MTI javítva)