Nyolcvannégy ingatlant árverez el január 27-én az Árverező Ház Szolgáltató és Árverező Zrt. Köztük van a 72 éves Balogh Antalné pilisi otthona is. Az idős asszonynak nincs hova mennie, ezért úgy döntött, magára gyújtja a 8,5 milliós kikiáltási áron induló hajlékot.


Balogh Antalné háza

Balogh Antalné hatvanas években épült házára a papírok szerint még 2004 decemberében jegyzett be jelzálogjogot a KDB Bank 6800 euró és járulékai erejéig. Az akkor 8 millió forintra értékelt ingatlanra vették fel a 2,9 milliós szabad felhasználású devizahitelt, melyet a válság következtében már nem tudtak törleszteni. Jelenleg az értesítő szerint 2 135 686 forintot követel a bank az idős nőn, mint a ház egyedüli tulajdonosán. A 60 ezres nyugdíjból élő asszony még azt a 300 ezer forintot sem tudja előteremteni, amellyel az Árverező Ház Szolgáltató és Árverező Zrt. közlése szerint fél évre el lehetne halasztani az árverést. Arra is felhívták a figyelmét, hogy a házat kipakolva, kitakarítva, tisztán kell átadnia az árverezőnek.
A mellékelt írások szerint az árverezési döntés előtt a saját költségén, 40 ezer forintért felértékeltették vele a házat, de ekkor már az csak 5 millió forintot ért a szakértő szerint. Így egy esetleges másik hitellel sem tudta „megváltani” a tartozását . A szerencsétlen asszony segítséget kért a pilisi önkormányzattól is, de sok magyarországi társához hasonlóan forráshiányos a település, ott sincs pénz arra, hogy esetleg élhetnének azzal az elővásárlási joggal, amit ilyen esetekre szavazott meg az Országgyűlés a múlt nyáron.
Szabó Márton, a település polgármestere csak tanácsokat tudott adni Balogh Antalnénak. Szabó is úgy tudja, hogy az asszony megpróbálkozott már azzal is, hogy egy másik hitellel váltsa ki a bedőlt hitelt. Csak ront a helyzetén a polgármester szerint az, hogy nyugdíjas, így a krízisalapból sem részesülhet, amiből valami pénzt mégis csak tudna juttatni a banknak. Szabó Márton elmondta: sajnos már többen is vannak a településen, akiknek a feje fölül viszi a bank a házat. A hivatal „mindent megtenne”, élne elővásárlási jogával, hitelt is nyújtana, de nincs pénzük erre sem.

A kilakoltatások szüneteltetésére a polgármester szerint decembertől márciusig ugyan van a Magyar Végrehajtói Kamarának egy ajánlása, de a Pilisen árverező cég úgy látszik nem él ezzel, a ház dobra verésének időpontja vészesen közeleg. Ezért Balogh Antalné most ott tart, hogy nem megy a házából sehová, inkább magára gyújtja azt.
A képen: Orbán Róbert, az Árverező Ház Zrt. vezérigazgatója.
Életrajz: Orbán Róbert 1995-től dolgozik a pénzügyi szektorban. Karrierjét a Raiffeisen Bankban kezdte, ahonnan a Budapest Bank érintésével a Volksbankból tért vissza 2002-ben, mint projektfinanszírozási csoportvezető. 2005-től főosztályvezető-helyettes, majd 2008-tól az Árverező Ház Zrt. vezérigazgatója.
Az Árverező Ház Zrt. elérhetősége:
Cím: 1075 Budapest, Károly körút 13-15. A lph. III/18.
Telefon: +36 1 411-3480
Fax: +36 1 411-3481
Az árverés nyilvános!
Helyszín: az Árverező Ház Zrt. Központi Irodája - 1075 Budapest ,Károly körút 13-15. A. lph. III/18.
Időpont: 2010. január 27. 10.00 óra.
(MNO - Szabad Riport)