Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöke szerint politikai megrendelésre indítottak Zagyva György Gyula ellen eljárást a Magyar Szigeten történtek miatt. A jobbikos képviselő szerdai sajtótájékoztatójukon azt mondta, hogy nem fenyegette meg a Hetek című lap munkatársait.
A Váci Városi Ügyészség nyomozást rendelt el a verőcei Magyar Szigeten történtek miatt - mondta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden az MTI-nek. Beluzsárné Belicza Andrea közlése szerint személyi szabadság megsértése miatt a Váci Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytat nyomozást. A sajtóügyeletes hangsúlyozta, hogy amennyiben az ügyben olyan személy érintettsége merül fel, akinek az esetében a rendőrség nem jogosult nyomozni, az eljárást átadják az illetékes főügyészségnek.
Augusztus első hetében 10. alkalommal rendeztek nyári táborozást nemzeti érzelmű fiataloknak a Pest megyei Verőcén. A rendezvény ideje alatt, augusztus 6-án arról számolt be a Hetek című lap, hogy "életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón". Az írás szerint a rendezvényen Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője a rendezvény helyszínén, egy faházban, fenyegetően beszélt az újságírókkal, miután rájuk zárták a helyiség ajtaját.
Toroczkai László viccnek nevezte, hogy az eljárás ismeretlen tettes ellen indult és úgy fogalmazott, hogy a "politikai boszorkányüldözés" részének tekintik, ami a sajtóban zajlott ellenük. Véleménye szerint feltehetően a lejáratásuk a cél.
Zagyva György Gyula hangsúlyozta, mindig is tagadta, hogy fenyegette volna a két érintett újságírót. Megjegyezte, kiderült, hogy az újságíróknak nincsen hangfelvételük arról, hogy megfenyegette volna őket.
Kitért arra is, hogy "az LMP és az MSZP felkérésére az ügyészség nyomozást indított személyi szabadság megsértése miatt". Hozzátette, hogy a két újságíró is pert indított ugyanezen ügyben.
Szavai szerint nem igaz, hogy miközben ő interjút adott az újságíróknak, a terem ajtaja be lett volna zárva, hiszen a cikkből is kiderült, hogy ott ki-be jártak az emberek.
Érdekesnek nevezte, hogy a feljelentést nem ellene tették, hanem ismeretlen tettes ellen. Közölte, hogy biztos abban, az eljárást megszüntetik majd és azt követően viszontváddal él majd.
(MTI)