Megkérdőjeleződött Magyarország EU-szerepe - ezzel a címmel közölte vasárnap hajnalban Schiff András olvasói levelét a The Washington Post amerikai napilap.
A világhírű zongoraművész Firenzéből írta hozzászólását, amelyben először gratulál a lap december 26-i szerkesztői cikkéhez, amelynek címe "Magyarország putyinizációja": a kommentárban a The Washington Post bírálta a január 1-én életbe lépett magyarországi médiaszabályozást.
Schiff levelében megkérdőjelezi, hogy "Magyarország készen áll-e, illetve méltó-e arra, hogy 2011. január 1-től hat hónapig az Európai Unió soros elnöke legyen."
Schiff András ezután az elmúlt időszak "aggasztó híreiről" ír. Szerinte ugyanis "a toleranciaszint Magyarországon rendkívül alacsony, a rasszizmus, a romák diszkriminációja, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a sovinizmus és reakciós nacionalizmus - ezek a tünetek nagyon nyugtalanítóak." A zongoraművész szerint ugyanis "mindezek olyan emlékeket ébresztenek, amelyeket azt hittünk, hogy régen el lehetett felejteni." Hozzáteszi: ezek miatt "sokan félnek."
Schiff ír a médiatörvényről is, amely szerinte "a sokkoló események csak egy utolsó láncolata. Ezek az események pedig a művészeteket is érintik." Végül azt írja, hogy "az uniónak és az Egyesült Államoknak a szemét Magyarországon kell tartania."
Schiff olvasói levelét itt lehet megtekinteni.
(MTI nyomán)