Gyurcsány Ferenc emberét indítja az MSZP a püspökladányi időközi országgyűlési választáson a fideszes Arnóth Sándor halála után megüresedett parlamenti mandátumért.
Bangóné Borbély Ildikó korábban azt a Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-t vezette, amelynek gazdálkodása miatt nyomoz a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A gyanú szerint a Leader-pályázatok elbírálásánál és a kifizetéseknél is történtek visszaélések. A szocialista politikust már meghallgatták a hatóságok.
„Nem jó irányba mennek a dolgok, szegényebbek vagyunk mint egy éve”. Ezzel az üzenettel kampányol a korábban a vidékfejlesztési pénzek elosztásáért is felelős Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt 2009-ig vezette a Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-t, a szervezet gazdálkodásánál feltárt szabálytalanságok miatt nemrég tanúként hallgatták meg a hatóságok.
A 9 főt foglalkoztató szervezet 2015-ig 530 millió forintot irányzott elő a saját működésére – ez a fejlesztésre fordítható pénzek csaknem 20 százaléka. A gyanús ügyletek miatt eddig 50 embert hallgattak meg tanúként.
A gyanú szerint a Leader-pályázatok elbírálásánál és a kifizetéseknél is történtek visszaélések. A nyomozás miatt a vidékfejlesztési hivatal nem utal a kft.-nek további Leader-pénzeket. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Hír Televíziónak elmondta, hogy az akciócsoport-jogcím visszavonása is folyamatban van.
„Nem tudom miért indult a nyomozás”
Bangóné azt állítja: nem tudja, hogy miért indult a nyomozás. A szervezet egyik tagja viszont olyan számlákra is emlékszik, amelyekből az derül ki: a szocialista politikus saját nyelvtanfolyamát is a nonprofit kft.-vel fizettette volna ki.
- Egy nyelviskolával kötött szerződést, amelynek az ő angol nyelvű oktatását kellett volna finanszírozni – mondta el a hírTV-nek Olajos Mihály Szentpéterszeg független polgármestere. Ez nem történt aztán meg, mert az új ügyvezető ezt megakadályozta – tette hozzá.
40 millió forintos támogatást vizsgálnak
- A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Alföldi regionális igazgatósága nyomoz az ügyben az európai közösségek pénzügyeinek megsértése bűntett gyanúja miatt, egyelőre gyanúsított nincs az ügyben az eddigi adataink szerint mintegy 40 millió forintnyi támogatásról van szó amelynek a felhasználását vizsgáljuk, ez azonban a szakértői vizsgálatokat követően módosulhat – hangsúlyozta Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.
Bangóné korábban Gyurcsány mellett kampányolt a Demokratikus Koalíció megalakulásánál, a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazási kampányban pedig az MSZP plakátarcaként buzdított a nemmel voksolásra.
(hírTV)