Kertész Ákos író február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért - áll a Kossuth-díjas író sajtóirodájának közleményében.
Nem dagonyázik többet a "diktatúra pocsolyájában", külföldről "röfög és zabálja a moslékot". Úgy tűnik, nem érez "egy szikrányi lelkiismeret furdalást" sem: az idegenszívű magyargyalázó még futása közben is provokál - hajtóvadászatra, fenyegetettségre, fizikai zaklatásra hivatkozik.
Az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is – olvasható az antimagyar firkász közleményben. A kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket. Ennek köszönhetően állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, az utcán megtámadták, életét veszélyben érezte – jelentette be a Kanadába menekült hivatásos rettegő. Ha egy 80 éves író, akit minden a szülőföldjéhez köt, ilyen elhatározásra jut, és ekkora kockázatot vállal, annak súlyos oka van. Az eset sokat elmond arról az országról is, ahonnan egy írónak bármely írása miatt menekülnie kell – rúgott még egyet "hazájába" Kertész a sajtóközleményében.
“Nagyon nehezen jutottam erre az elhatározásra, mert számomra a magyar nyelv jelenti az életet. Magyarország a szülőföldem, az otthonom. Ezt a fájdalmas döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hoztam, amellyel mindig sorsközösségben éltem, hanem erre a lépésre a jelenlegi kurzus miatt kényszerültem. Remélem, hogy egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhetek” – eregette krokodilkönnyeit a Magyarországot még "menekülése" közben is megalázni kívánó író, aki e közleményen túlmenően egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Az Amerikai Népszavában 2011. augusztusában megjelent nyílt levelében Kertész Ákos egyebek között azt írta: "a magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: 'ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.' De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni."
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője ezt követően bejelentette: a Jobbik megvizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet visszavonatni Kertész Ákos író korábban kapott állami kitüntetéseit, illetve kezdeményezni fogják a közgyűlésben Kertész Ákos budapesti díszpolgári címének visszavonását is.
Bár néhány nappal később Kertész közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy „helyesen ilyen mondat nincs”, a sajtóban magukat baloldalinak és liberálisnak valló értelmiségiek is bírálták kijelentését, ugyanakkor Facebook-csoport is alakult az író védelmében, tiltakozva az "ellene folyó hajsza ellen".
A politikai pártok közül elsősorban a Jobbik támadta az írót, a párt feljelentést tett a közösség elleni izgatás gyanújával, ám az ügyészség ezt elutasította, mivel szerintük a kijelentés a véleménynyilvánítás keretén belül maradt. A fővárosi közgyűlés 2011. szeptember 1-jén a Fidesz-KDNP-s és a jobbikos képviselők támogatásával megfosztotta Kertészt a 2002-ben odaítélt díszpolgári címétől. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára korábban azt mondta a parlamentben, az írónak bocsánatot kell kérnie, különben „a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra”, a köztársasági elnök pedig szeptember 14-én levélben fordult a kormányfőhöz, azt szorgalmazva, hogy a kabinet vizsgálja meg az állami kitüntetések visszavonásának lehetőségét „az arra érdemtelenné vált személy” esetében.
(HVG korrigálva)