Nem minősül diszkriminációnak az a nagybányai fal, amely a Horea utcában található, cigányok lakta tömbházakat választja el a közelben lévő forgalmas utcától – döntött a bukaresti törvényszék. A bírák így Catalin Chereches polgármesternek adtak igazat a Romani Criss "roma jogvédő civil szervezet" álláspontjával szemben.
Zoom
Mint ismeretes, az elöljáró mintegy másfél éve építtette fel a közel két méter magas falat. Chereches elmondása szerint a kerítésre elsősorban azért volt szükség, mert a tömbházakban élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandók betartani, ugyanakkor a környéken magas a bűnözési arány. Az elöljáró a közeli forgalmas útszakasz miatti balesetveszélyre is hivatkozott.
A Romani Criss szervezet illetékesei úgy vélekedtek, a városvezetés szándéka és lépésének eredménye a Horea utcai cigányok "diszkriminációja, elszigetelése, gettóba zárása és megalázása", a "jogvédők" ezért beperelték a polgármestert. „A civil szervezet számára sajnos nem a hátrányos helyzetűek segítése a cél. Az én feladatom, hogy támogassam azokat, akiknek szükségük van erre, például azokat a gyermekeket, akik a forgalom miatt nap mint nap veszélynek voltak kitéve” – reagált az ügyre Chereches.
A bukaresti törvényszék szintén úgy találta, a nagybányai fal nem minősül diszkriminációnak, így a Romani Criss szervezetnek ki kell fizetnie a több mint ezer lejes perköltséget. Chereches ráadásul úgy nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben bepereli a jogvédő szervezetet.
Mezei: első lépés a gyergyószentmiklósi cigányok nyilvántartása
Közösségi összefogást kért Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester a cigányprobléma megoldására. Hangsúlyozta, bár a nyilvántartás szerint 500–600 cigány él Gyergyószentmiklóson, számuk megközelíti a kétezret. A hétvégi, Gödrös utcai incidens kapcsán Mezei elmondta, az önkormányzat intézkedései mellett a lakosságnak is tennie kell azért, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. „A magyar lakosságnak kell ilyen esetben felelősen viselkednie, a konkrét helyzetben jelezni kell a kárt a rendőrségnek, kérni a kártérítést” – fogalmazott Mezei.
Szombaton a városban, a nyílt utcán csapott össze két cigány csoport, az incidens miatt 15 személyt őrizetbe vettek, és összesen 24 személy ellen indult eljárás. Mezei szerint a cigányok miatt kialakult problémák megoldásához elengedhetetlen a megfelelő nyilvántartás. Rámutatott, rendszeres ellenőrzések zajlanak a helyi rendőrség részvételével a cigánytelepeken és gócpontokban, a nem helybéli személyeket pedig távozásra szólítják fel. Az elöljáró hangsúlyozta, folyamatosan keresik a leghatékonyabb megoldásokat, ennek ellenére a szombati valószínűleg nem az utolsó incidens volt.
(Krónika nyomán)