A nagybányai polgármester nem bontatja le azt a falat, amellyel a cigánygettót kerítettek el a városban. Az Agerpres hírügynökség szerint Catalin Chereches a vitatott fal mellett tartott sajtótájékoztatót azután, hogy a legfelsőbb bíróság múlt pénteken jogerős ítéletben marasztalta el a fal felépítése miatt.
A bíróság tulajdonképpen az Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztaló határozatát erősítette meg. A tanács 2011-ben 6000 lejes (406 ezer forintos) bírságot rótt ki a polgármesterre a diszkriminatívnak ítélt falépítés miatt, de csak javasolta a fal lebontását.
Catalin Chereches újságíróknak azt mondta: az ítélet csupán azt jelenti, hogy nem kapják vissza a már két évvel ezelőtt kifizetett bírságot. "Legyen boldog a diszkriminációellenes tanács a 6000 lejével. (...) Mi úgy folytatjuk a roma közösség integrálására vonatkozó terveinket, ahogy jónak látjuk" – idézte az Agerpres.
A sajtótájékoztató végén a nyomornegyed néhány cigány lakója is elmondta véleményét. Ők állítólag nem érzik, hogy hátrányosan megkülönböztették volna őket a másfél méter magas fal felépítésével. Hasznosnak találták a falat, mert így a gyermekeik nem juthatnak ki a nyomornegyed melletti forgalmas útra.
Nagybánya polgármestere 2011 nyarán emeltetett százméternyi falat a város egyik nyomornegyede köré. Azzal indokolta a fal megépítését, hogy az ottani néhány panelházban élő cigánycsaládok rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken sok bűncselekmény történik.
Az intézkedés ellen több rajvédő szervezett tiltakozott, és több per tárgyát is képezte. Június elején a Bukaresti Táblabíróság jogerős ítéletben utasította el a Romani Criss cigány jogvédő szervezet keresetét, és a fal felállításának a törvényessége mellett foglalt állást.
(MTI nyomán)