Színházi kellékként használt 1848-as ágyúmakettet foglalt le a román rendőrség Székelyszenterzsébeten. A makettet a helyi lelkész kapta, aki ellen illegális fegyvertartás és csempészet gyanújával nyomozás indult.

Az oláhok a revízió rémét látják minden "veszélyes fegyverben" (illusztráció)
Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkész, az Erdélyi Baranta Szövetség elnöke a Tápióbicskei Tavaszi Emlékhadjáraton kapta ajándékba az 1848-as ágyúmakettet. A hatvan centiméter hosszú maketthez hangtechnikai töltetek járnak, mást ebből kilőni nem is lehet. „Egy egyszerű hagyományőrző makettről van szó, ami hangimitációt tud produkálni, ezt magyarul úgy hívják, hogy színházi kellék” – mondta a lelkész.
A lelkész a biztonság kedvéért véleményt kért a rendőrségtől, hogy kell-e neki valamilyen engedély a makettágyúhoz. Biztosra akart menni, korábban ugyanis az engedély nélkül tartható hagyományos íjakat is elkobozták a rendőrök egy hagyományőrző szövetség tagjaitól. Most is ez történt. Másnap jöttek a rendőrök, és elvitték a makettet, majd a lelkész és a templomgondnok ellen illegális fegyvertartás illetve csempészés gyanújával nyomozást indítottak.
A rendőrségi hírekből pedig szenzációt kreált az oláh sajtó.
„A román médiában sehol nem jelent meg az, hogy én önként jelentettem be ezt, hanem mint hogy ha az ő felderítő akciójuk révén döbbentek volna rá erre a félelmetes fegyverre. Tehát a csúsztatás elsősorban itt fogalmazódik meg” – mondta Kincses Kálmán.
A hírek emellett nem ágyúmakettről, hanem veszélyes fegyverről szólnak.
A Hargita megyei rendőrség szóvivője szerint mindaddig fegyverként kell kezelniük a tárgyat, amíg be nem bizonyosodik róla, hogy nem az.
„Az érvényben lévő törvények szerint minden ilyen esetben nyomozást kell indítani. A rendőrség jelenleg fegyvercsempészés, illetve fegyvertartás gyanújával nyomoz, majd továbbítjuk a nyomozati anyagot a székelyudvarhelyi ügyészség felé. Ők döntenek majd a további lépésekről” – mondta Incze Miklós.
Magyarországi szakértők szerint a makett lőfegyverként használhatatlan, birtoklása pedig a hagyományőrző illetve színházi kellékekhez hasonlóképp semmilyen törvénybe nem ütközik.
(Duna Híradó nyomán)