Izsák Balázs
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke köszönet helyett elhatárolódik attól, hogy a Jobbik is népszerűsíti a Székely szabadság napját Magyarország legnagyobb példányszámú, ingyenes közéleti újságjában, a Hazai Pályában.
Izsák kényszeres indoklásában - ahelyett, hogy mindenkit a székelység jövője szempontjából meghatározó rendezvény hirdetésére szólítana fel - a pártoktól való elhatárolódást tartja a legfontosabbnak kidomborítani. Ne legyünk naivak, a pártsemlegesség mázával bevont izzadságszagú közlemény nem más, mint egy újabb hűségesküvel felérő dokumentum az SZNT részéről a Fidesz felé. "Bocs, fiúk, mi ezekkel a hazájukért akár halni is kész szélsőségesekkel nem, csakis veletek vagyunk hajlandóak menetelni" - olvasható ki a mentegetőző sorok közül.
Az oláhok pedig már tálalhatják is fel az ünnepi puliszkát, ha a székelység autonómiatörekvéseinek egyetlen csonkaországi "védőbástyájának" a narancsos liberálisokat remélik Izsákék. Azt a nemzetinek hazudott politikai erőt, amely a második négy évét fecsérelte el - ezúttal ráadásul komoly, kétharmados felhatalmazással a háta mögött -, és ismét nem tett semmit székely testvéreink szabadságáért.

És most senki ne hivatkozzon az esetlegesen elhangzott semmitmondó nyilatkozatokra! Igenis politikai akarat kérdése az egész. Ukrajna területi épségéért pl. be tudták hívatni a nagykövetet, de a székely (vagy akár felvidéki, délvidéki) autonómia miatt ilyet még nem hallottunk. Fél Európával össze tudtak veszni az autonómia ügyéhez képest olyan századrangú, fölösleges dolgokon, mint a Médiatanács, a bírák nyugdíjazása stb., ahelyett, hogy ezt a muníciót pl. erre használták volna fel. Az autonómia ügy semmivel sincs előbb, mint az MSZP-SZDSZ-kormány idején. Ezt a narancshívőknek is tudomásul kell venniük.
Alább az SZNT elnökének szánalmas elhatárolódása.
2014. január 26-án közzétett közleményben a politikai pártoktól azt kértem, hogy jelképeiket, pártpolitikai üzeneteiket ne hozzák el Marosvásárhelyre, a Székely Szabadság Napjára. Jó lett volna, ha kivétel nélkül mindenki megérti, hogy a székelység autonómiaküzdelme nem váltható választási tőkévé, annak minden erkölcsi, politikai haszna egyedül a politikailag sokszínű, de az önrendelkezési jog alanyaként egy és oszthatatlan székely népé.
Sajnálattal veszem tudomásul, hogy ezt a felkérést nem mindenki értette meg, és a postaládákba bedobott, Hazai pálya című propagandaanyagon keresztül a Jobbik kampánycélra kívánja felhasználni rendezvényünket. Ezúton hozom a közvélemény tudomására, mi szervezők ilyen segítséget a Jobbiktól nem kértünk, a választási kampányanyag tartalmától elhatárolódunk, ezt a fajta „segítséget” az autonómia ügyére nézve károsnak tartjuk.
Egyre bővülő külkapcsolatainkat, a Székely Nemzeti Tanács növekvő népszerűségét látva az autonómia ellenzői újra és újra megpróbálják a Székely Nemzeti Tanácsot összekapcsolni valamelyik párttal, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy pártatlanságát, széleskörű elismertségét beszorítsák egy szűk ideológiai, vagy pártpolitikai skatulyába. Ez a mi számunkra elfogadhatatlan. Ezért tekintjük károsnak valamely párt választási üzeneteinek az exponálását a Székely Szabadság Napján, egy olyan rendezvényen, amelynek nincsen köze a választásokhoz.
Izsák Balázs,
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
(Kuruc.info)