A Székely vértanúk kivégzésének 160. évfordulójára gyűltek össze az emberek a Székely szabadság napján Marosvásárhelyen. A Fehérvári-induló, majd a vártemplom harangzúgására vette kezdetét a rendezvény. Az arany-kék színű, kisebb-nagyobb lobogók, zászlók, óriászászlók betöltik a postaréti teret. Valamivel kevesebben voltak, mint tavaly, a Székelyhon szerint megközelítőleg 20-25 ezren vettek részt az eseményen.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke ünnepi beszédében elmondta: "Ez az a nap, amikor a székelyek kinyilvánítják a szabadság iránti elszántságukat, s azt, hogy amit őseink kivívtak nem fogják feladni soha. Székelyföld területi autonómiájának követélését jelenti ez a nap" - mondja.
Bármilyen kemény is volt a megtorlás - folytatta Izsák -, nem tudta kiölni a székelyekből a szabadságvágyat. Jövője csak annak a népnek van, amelyik ismeri a múltját és helyét a világban ennek az ismerésnek a függvényében határozza meg. Ma a Székelyföld területi autonómiájának intézményrendszerét jelentheti a szabadság.
Többen kifütyűlték Izsák Balázst
"Az autonómiakövetelés békés, jogkevövető útját járjuk immár tíz éve. Ebbe beletartozik a menetelés, a Székely szabadság napja, meg az a pereskedés, amelyet az európai polgári kezdeményezés bejegyezésének elutasításátért indítottuk. Pénteken kaptuk meg az értesítést, hogy Magyarország bevatakozik a perbe a mi oldalunkon."
Izsák szerint az autonómia ügye akkor lesz győztes, "ha Romániát is meggyőzzük, hogy legyen velünk". Amikor beszédében megelégedését fejezte ki az RMDSZ kormányra jutása felett, többen is kifütyülték, és "áruló, áruló!" bekiabálással illették a korábban a Jobbik segítségét visszautasító SZNT-elnököt - jelezte helyszínen tartózkodó olvasónk.
Kilyén László műsorvezető köszöntötte a romániai magyar nemzeti közösség valamennyi politikai egyesületét, az EMNT-t, az EMNP-t, az MPP-t, az RMDSZ-t (kifütyülte a tömeg), "barátainkat Baszkföldről, Katalóniából, Lengyelországból, Törökországból, és magyarországi barátainkat, támogatóinkat, valamint azokat a román nemzetiségűeket is, akiknek jó része marosvásárhelyiként velünk ünnepel itt a Postaréten".
Iker Merillo, a Baszk Nemzeti Párt üzenetét tolmácsolta, Székelyföld jövőjével kapcsolatos optimizmusát osztotta meg. A királyságok, birodalmak és még az államok is a nap végére eltűnnek. Azok a nemzeti gyökerekkel rendelkező kultúrák, amelyek ellenállnak a nagy államok és a globalizáció dominanciájának, végül is győztesen kerülnek ki. Különböző politikai struktúrák alatt, itt éltek, s ezek a struktúrák elhalványultak, maguk itt maradtak, őseik földjén. Folytassák ezt a békés megmozdulást, Székelyföld autonómiáért. "Autonómiát, autonómiát" - hangzott a tömeg. Következő március 10-én együtt fogjuk ünnepelni a közös lépéseket. A Baszk Nemzeti Párt nevében kívánom, hogy járjanak sikerrel.
"Marosvásárhelyre figyel a világ"
Az EMNT elnöke, Tőkés László EP-képviselő nem tudott részt venni a rendezvényen, Sándor Krisztina ügyvezető elnök tolmácsolja levelét.
Az EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén szólal fel Székelyföld területi autonómiája mellett - tudtuk meg a levélből. "Hogyha a területében meggyarapodott románság meg fogja becsülni embertársait, szövetségesre fog lelni bennünk, amennyiben nem, határozott ellenállásra késztet minket. Önrendelkezésünk jogának tudatában a diktatórikus jogfosztást nem tűrhetjük" - hangzik a levélből.

Biró Zsolt, az MPP elnöke: Marosvásárhelyre figyel a világ. Székelyföld térképe felvillan a képernyőkön, és 25 évvel a romániai forradalom után nincs megoldva a magyarság kérdése. Csorbítják jogainkat, üldözik szimbólumainkat, a véleménynyilvánítási jogainkat is csorbítják.
"Le kell győznünk a kishitűséget és közönyt is! Meneteljünk tehát tovább az autonómia útján!" - mondja az MPP elnöke. Hozzátette, a román állam alapvető emberi jogokat is korlátoz.
Günther Dauwen, az Európai Szabadszövetség (EFA) igazgatója: "Európa-pártiak vagyunk, de egy jobb Európáé. Több decentralizációt szeretnénk mind az EU-ban, mind Romániában. Nem szolgálja a demokráciát, ha minden döntést Bukarestben és Brüsszelben hoznak meg. Mi a régiók és a népek autonómiáját akarjuk. Az nem normális, hogy Erdélynek és a székelyeknek nincs beleszólásuk a romániai ügyekbe. Épp ellenkezőleg, a bukaresti elit szét akarja darabolni Székelyföldet, és asszimilálni akarja az erdélyi magyarságot. Ezt nem szabad és nem is fogjuk tolerálni."
"Ha kell, Bukarestbe is elmegyünk!"
Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor beszédéből: "Hiába próbáltak annyian leszoktatni az életről és szabadságról. Az élet szabadság. És a szabadság élet. Százhatvan éve itt, három székely ember az életével fizetett és sok száz társa börtönnel, azért, mert hittek ebben: a szabadságban, és az életben.
Az eltelt százhatvan év ellenére erős hitünk ugyanaz maradt: élni egyénként és közösségként csak szabadon lehet, csak szabadon érdemes. Neve is van ennek: közösségi autonómia. száz éve ez a cél és követelés. Valljuk meg együtt: a szabad élet záloga az autonómia, jogunk, jussunk, követelésünk.
Az autonómia a megoldás. Bármi, ami nem ezt segíti elő, az jó esetben pótcselekvés, de inkább zsákutca. Nem közösségi érdek, bármennyire is annak akarják láttatni. Ha a Székelyföld autonómiájának parlament elé terjesztése az újabb kormányzati kaland miatt már megint nem időszerű, megteszi azt az Erdélyi Magyar Néppárt, közösen a Székely Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal. És igen, ha szükséges, Bukarestbe is elmegyünk, hogy nyomatékot adjunk követelésünknek."
A katalánok üzenetét Mark Gafarotti hozta el, aki tavaly is jelen volt: "Autonómiát" - mondta, mire a tömeg válaszolt: "autonómiát". Kedves bajtársaim, a székely nép és a katalán nép! Isten adjon békét és békességet - mondta magyarul, taps közepette.
"Olyan országból jövök, Katalóniából, amelyet a nyelve és a kultúrája miatt üldöztek sokáig. Éppen ezért, székelyek és katalánok ugyanazon a nyelven beszélünk, amely a béke, a demokrácia és a nép tiszteletének, és az autonómiának a nyelve, amelyet sajnos, nem mindenki beszél. Mi nem gyűlölünk senkit, csak azt szeretnénk, ha tiszteletben tartanák a kollektív jogainkat. Ha Európa, amelyet építünk, tényleg a különböző kultúrák Európája, akkor abban a székelyeknek és a katalánoknak szerepet, sőt vezető szerepet kell játszaniuk. Nem vagyunk kisebbség - ezt felejtsék el, mi, székelyek és katalánok is nemzeti közösség vagyunk! Dicső múltunk volt, és a jövő még ennél is jobb lesz" - ismertette.
Az eddig fordított szöveget magyar szóval fejezi be ismét: "Megtiszteltetés, hogy itt lehettem veletek, barátaim. Üdvözletem Katalóniából".
Kiáltványt fogadtak el közfelkiáltással
Izsák Balázs felolvasta a nagygyűlés kiáltványát.
"Követeljük, hogy a sajátos történelmi, földrajzi, politikai, kulturális és gazdasági jellegzetességekkel rendelkező Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót az Európai Unió forrásainak hatékony felhasználása érdekében!
Követeljük, hogy Székelyföld legyen önálló közigazgatási régió!
Követeljük Székelyföld autonómiájának törvény általi szavatolását!
Tiltakozunk Székelyföld őshonos közösségének, a székely népnek érdekeit sértő, létét fenyegető közigazgatási átalakítás ellen!
Követeljük, hogy a romániai hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, a magyarul beszélő emberek zaklatását és fenyegetését.
Tiltakozunk az ellen, hogy a jogállam intézményeit az itt élő, román állampolgárságú magyarok elnyomására, megfélemlítésére és üldözésére használják!
Teljes és tényleges szabadságot és egyenlőséget akarunk Székelyföld minden lakosának!
Követeljük, hogy a kormány kezdjen párbeszédet a fentiekről a székely nép legitim képviselőivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal!
Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a Székely Népnek!" - hangzik többek közt a kiáltványban.
Elfogadják-e a kiáltványt? - kérdezte a tömegtől Izsák Balázs, amelyre a válasz egyértelmű volt: "autonómiát, autonómiát!" - harsogta a tömeg.
Izsák sétára és békés hazatérésre szólít fel
Az emlékest végén együtt énekelték a himnuszokat, előbb a magyart, majd a székelyt. Székelyföld nem Románia! - hallatszott még sokáig a himnuszok után, annak ellenére, hogy az SZNT szerint csak a "provokátorok" használják ezt a Napnál is világosabb ténymegállapítást.
Izsák Balázs ismertette a gyakorlati tudnivalókat, hogy a koszorúzás után egy "polgári sétával" Marosvásárhely központjába megy mindenki. Az SZNT elnöke elmondta, a forgalom nincs lezárva, ezért arra kér mindenkit, hogy a járdán haladva, békésen kísérje a tömeg őket a prefektúráig, majd ott ne álljanak meg, hanem menjenek békésen haza.
Frissítés: "Itthon vagyunk!", "Vesszen Trianon!" -  nem mindenki engedelmeskedett birka módjára Izsák szavaira
A polgármester tiltása ellenére Marosvásárhely főterére vonult a Székely szabadság napját ünneplő tüntetők tömege, elkísérve a prefektusi hivatalig a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének.
A tömeg a járdán haladva indult el a székely vértanúk emlékművétől, de időnként az úttestet is elfoglalta. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel próbálta biztosítani a forgalom folyamatosságát az útvonalon. Ez nem mindig sikerült.
A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök hangosbeszélőn jelentette be, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza.
A tömeg azonban elfoglalta a főteret, ahol az "Autonómiát!" az "Itthon vagyunk!", a "Vesszen Trianon!" és "Székelyföld nem Románia!" jelszavakat skandálja.
2. frissítés: Izsák sikeresen hazaküldte a spontán tüntetőket
Izsák Balázs többször is hangosbemondón kérte a tömeget, hogy oszoljanak szét, és békésen térjenek haza.
A spontán tüntetés során a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fiataljai megpróbáltak áttörni egy rendőrkordonon, amit csendőrök segítségével erősítettek meg. A rendőrség közleménye szerint senkit nem vettek őrizetbe.

A spontán tüntetés lassan lenyugszik, a jelenlevők pedig elindulnak a térről hazafelé. A többi már Martonyi dolga...
(Székelyhon - MTI nyomán)