A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) az anyaországban a Fideszt, Romániában az RMDSZ-t tekinti stratégiai partnerének, hangzott el a csütörtöki, krasznai találkozón.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) által a Szilágy megyei Krasznán megtartott csütörtöki találkozóra az egyházkerület vezetősége mellett meghívta a Partium magyar önkormányzati elöljáróit és parlamenti képviselőit, ugyanakkor jelen volt a találkozón Magdó János kolozsvári főkonzul is. Csűry István püspök nyitó áhitata, illetve a köszöntők után minden felvetett témakörben egyházi és egy világi képviselők is felszólaltak. Általános tájékoztatót tartott Csűry István és Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, a közösségépítés, identitásmegőrzés és nemzeti integráció témakörben Forró László előadótanácsos és Szabó Ödön képviselő szólaltak fel, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium épületének visszaszolgáltatási ügyét Bogdán Zsolt esperes és Seres Dénes képviselő ismertette, a kormányzati szerepvállalással járó lehetőségekről Dénes István generális direktor, Vincze Judit előadótanácsos, illetve Pataki Csaba szenátor értekezett, míg az EP-választásokról Lukács József főjegyző és Winkler Gyula EP-képviselő beszélt.
Az anyaországban a Fidesz, Romániában az RMDSZ
A találkozó részleteiről Szabó Ödön képviselőt kérdezte az Erdély Online, aki elmondta, hogy a református egyház részéről három fontos üzenet fogalmazódott meg: az első a közösségi egymásrautaltság iránti igény, amit mi sem bizonyít jobban, mint e találkozósorozat sikeressége és az, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy polgármesterek, képviselők és az egyház együtt beszéljék meg közös dolgaikat. Fontos üzenet az, hogy a református egyházkerület az anyaországban a Fideszt, Romániában pedig az RMDSZ-t tekinti stratégiai partnerének, és megállapítást nyert az, hogy a KRE új vezetősége a közéleti partnerségét a magyarság érdekeivel egységben alakította ki. A harmadik üzenet sem kevésbé fontos, és az így hangzik: „amit saját magunk kiharcolunk, az a miénk”. Az egyház mind a támogatáspolitika, mind a visszaszolgáltatások ügyében, mind az oktatási hálózat bővítése tekintetében azokra támaszkodik, akik iránt bizalommal viseltetik a közösség, és akik rendelkeznek erővel is ahhoz, hogy e bizalmat kiszolgálják.
Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor elnök elemezte a politikai helyzetet, elmondva, hogy bonyolult év várható, mert a szövetség olyan helyzetben került kormányra, amit nem választás generált, hanem úgymond menet közben szálltak fel a vonatra, mely nem biztos, hogy arra az irányba indult el, amerre az RMDSZ szeretne haladni. Kiemelte, hogy időbe fog telni, amíg az RMDSZ irányváltást ér el a kormányra kerüléssel. Az RMDSZ-es politikusok kiemelték továbbá azt, hogy a különböző eszközöket – önkormányzati, parlamenti, kormányzati, európai parlamenti – eszközöket meg kell tartani, illetve lehetőleg bővíteni kell. Nagy hangsúly esett az RMDSZ és az egyházak közötti együttműködésre a közösségépítés, az identitásmegőrzés és a nemzeti integráció tekintetében.
(Erdon nyomán)