Sepsiszentgyörgyre is kiterjedt a merényletkísérlet gyanújával egy hete letartóztatott kézdivásárhelyi Beke István melletti szolidaritástüntetés.
Kedden délután egy hivatalosan is bejelentett tiltakozás keretében mintegy 200-an gyűltek össze a város főterén, hogy onnan elindulva egy felvonuláson fejezzék ki szolidaritásukat az előzetes letartóztatásba helyezett Beke Istvánnal - tudta meg az MTI tudósítója Háromszék napilap helyszínen tartózkodó újságírójától. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét a romániai szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) azzal gyanúsítja, hogy "házi készítésű bombát akart felrobbantani" december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.
Kézdivásárhelyen kedden immár a hetedik este tartottak tiltakozó megmozdulást a terrorizmusvád miatt. A vasárnapi tüntetés után - melyen több mint ezren vettek részt - kedden már csak mintegy 200-an mentek ki a főtérre. Amint a Háromszék napilap kézdivásárhelyi tudósítója az MTI-nek elmondta, a tiltakozás végén egy petíciót olvastak fel, melyet a kormánynak, az államfőnek és a parlamentnek kívánnak eljuttatni.
A közhangulat alakulásához az is hozzájárult, hogy a Kézdivásrhelyen megjelenő Székely Hírmondó napilap hétfőn interjút közölt Hodor Istvánnal, a HVIM egyik helyi tagjával, aki elismerte, hogy egy októberi baráti beszélgetésen valóban szóba került egy játékbomba beszerzése a hétvégenként közösen űzött airsoft (műanyaglövedékű légfegyver) sportjátékhoz, ám Beke István azt mondta, hogy ezt ő házilag is el tudja készíteni.
A férfi megerősítette, hogy a beszélgetésen valaki azt is felvetette, hogy ezzel a játékbombával akár december elsején is robbanthatnának egyet. A nyilatkozó szerint azonban csak viccről volt szó, és szórakoztak azon, hogy ha ez megtörténne, "milyen hasast vágnának a felvonuló katonák". Azt is hozzátette: tudták, hogy lehallgatják a beszélgetéseiket, és bizonyosságot akartak szerezni arról, hogy mennyire figyelik őket - áll az MTI hírében, alább olvasható a teljes beszélgetés.
– A DIICOT vádirata szerint október 10-én önök egy „pizza” névre keresztelt, házi készítésű bombáról beszéltek, amit december 1-jén robbantottak volna fel egy kukában, a Gábor Áron szobor közelében. Így történt?

Hodor István
– A helyzet ennél bonyolultabb. Előzményként elmondom, hogy minket, vármegyéseket mindig is lehallgattak, s ezzel tisztában voltunk, így nem egyszer heccelődtünk olyan beszélgetésekkel, amik felkelthetik a hatóságok figyelmét. A fent nevezett dátumon Beke István cégénél voltunk, és szóba jött, hogy jó lenne szerezni egy játékbombát az airsofthoz, s akkor Beke mondta, hogy nem kell rendelni, mert ő házilag is el tudja készíteni ezt a játékszert, amit távirányítással lehet robbantani.
Ekkor valamelyik vármegyés viccből felvetette, mi lenne, ha ezt a játékszert, amit pizzának neveztünk el, távirányítással felrobbantanánk december elsején. Szőcs Zoltán (a HVIM erdélyi elnöke) még nevetett is, mondta, hogy ettől milyen hasast vágnának a felvonuló katonák... De ez az egész pizzahistória csak ennyi, egy felvetés volt. Sok ilyen felvetés hangzott el részünkről. Olyan is volt, hogy Szőcs Zoltán azt mondta, mi lenne, ha lezárnánk a Sósmező felé vezető utat, és útlevelet kérnénk. De ezek csak felvetések voltak, semmi több, és semmi terv nem volt.
– De ha tudták, hogy lehallgatják önöket, akkor miért mondtak ilyent? Nem számítottak rá, hogy később a HVIM ellen fordíthatják mindezt?
– Bizonyosságot akartunk szerezni arról, hogy mennyire figyelnek minket. Erre mondtam, hogy legalább tapasztalatot szerzünk. Ám az a pizzatörténet akkor annyiban is maradt. Később Szőcs Zoltán kérdezte tőlem telefonon, hogy kaptam-e meg a pizzát, de én már el is felejtettem, hogy miről beszéltünk azelőtt. Nem számítottunk rá, hogy ebből a felvetésből ilyen cirkusz lesz, legfeljebb arra tippeltünk, hogy kijön a kézdivásárhelyi vagy a megyei rendőrség is, elvisznek kihallgatni minket, de a hatóság túljárt rajtunk. Mindenesetre, ezt már az ügyésznek is elmondtam, ha valóban akartunk volna valamit, azt nem nyilvános helyen beszéljük meg, tudva, hogy lehallgatnak minket, hanem kint a természetben, ahol még a telefonokat is kikapcsolnánk.
– Ön korábban azt mondta, hogy Beke Istvánt karácsonyra hazaengedik. Ezek után is ennyire bizakodó?
– Szerintem nem zárják börtönbe, mert nem csinált semmit. Az, hogy a petárdákra nem volt engedélye, legfeljebb pénzbírságot jelent. Csak a hatóságok és a román média eltúlozták az ügyet.