A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) őrizetbe vette Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsít - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.
Zoom
Beke István és Szőcs Zoltán
A HVIM elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden házkutatást tartottak, este a gyanúsítottat Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták. Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását, amelyről várhatóan szerda este dönt a bukaresti táblabíróság.
Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének tagjait arra, hogy házilag készítsenek "robbanó szerkezetet", és azt robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.
Az ügyészség Szőcs Zoltánt a "Székelyföld nem Románia!" jelszó népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait "véráldozat nélkül nem lehet" elérni. A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs "feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanószerkezetek elhelyezését". Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak mondandó változatot.
A HVIM Erdély a közösségi oldalán közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték. "Joga van a román és székely közösségnek is megtudni, hogy milyen beszélgetések alapján hazudták nekik egy hónapon keresztül, hogy a vármegye egyes tagjai bombamerényletre készültek. Mi biztosak vagyunk az igazunkban és nyugodtan várjuk a felvételek nyilvánosságra hozatalát és a SRI (Román Hírszerző Szolgálat) pofára esését" - áll a közleményben.
Az egyesület állítása szerint az ügyészség a Beke István előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indokló iratcsomóhoz sem csatolta azt a szakértői véleményt, amelyik azt igazolná, hogy Beke házilag robbanószerkezetet készített. "Bár a vizsgálatot elvégezték, semmilyen bizonyítékot nem tudtak benne felmutatni az állítólagos bombagyártásra. Annyira eredménytelen lett, hogy használhatatlan ebben a koncepciós ügyben" - áll a HVIM közleményében.
A bukaresti táblabíróság december 1-jén harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A DIICOT azt állította, hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A 40 éves férfinél tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat találtak.
Székelyföldön sokan megalapozatlannak tartották a hatóság fellépését: Kézdivásárhelyen heteken át esténként felvonulással tiltakoztak a koholtnak vélt vád ellen. Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is tüntettek Beke István mellett.
(MTI)
Korábban írtuk: A HVIM erdélyi elnökénél is házkutatást tartottak, utána Bukarestbe hurcolták
Ezekben a percekben is zajlik a házkutatás Szőcs Zoltánnál, a HVIM erdélyi elnökénél Kézdivásárhelyen - írja Facebook-oldalán a szervezet.
Bejegyzésük szerint ezúttal sem közöltek semmit arról, hogy mit keresnek, és gyanúsítják-e valamivel. Nemzeti zászlókat és Wass Albert-könyveket foglaltak le, az elnököt pedig rövidesen el fogják szállítani Bukarestbe kihallgatásra. Szőcs Zoltánnak még azért is küzdenie kellett, hogy egyáltalán lehessen ügyvéd a kihallgatáson, erre egyelőre ígéret van.
Frissítés (17:00): Még mindig tart Szőcs Zoltánnál a házkutatás. Közben kiderült, a nagymamája (!) házát is átkutatják - közölte a szervezet.
Szőcs Zoltán az év végi ünnepekre tért haza franciaországi munkahelyéről, és a menyasszonyánál tartózkodott, amikor a DIICOT ügyészei felszólították, hogy kísérje el őket a lakására, ahol házkutatást tartanak - áll az MTI hírében.
2. frissítés (18:45): Szőcs Zoltánt most vitték el Bukarestbe kihallgatásra. A román sajtó úgy ír róla Beke István "bűntársaként" ír róla - olvasható a HVIM Fb-oldalán.
3. frissítés (21:10): A román sajtó szerint Beke István ügyében "bűntársként", terrorizmus vádjával fogják kihallgatni a HVIM erdélyi elnökét. A hangulatkeltés érdekében a lefoglalt Wass Albert-könyvekről egyszerűen csak mint egy háborús bűnös által írt könyvekről számolnak be.
A DIICOT által kiadott közlemény szerint Beke István ügyében, lázítás vádjával kezdtek bűnügyi kivizsgálást. A nap során négy helyszínen tartottak házkutatást.
Az irat szerint a "Székelyföld nem Románia" jelmondat aktív használója, Szőcs Zoltán október 10-én helyi szervezeti gyűlést tartott a kézdivásárhelyi HVIM-esekkel, ahol kifejtette, hogy a tettek mezejére kell lépniük, mindent erővel kell megszerezni, véráldozat nélkül nem lehet. Ezután megbízta a HVIM-eseket, hogy készítsenek robbanószerkezetet - írja az Itthon.ma.
"Megbukott a tűzszerészeti vizsgálat"
Újabb fejlemények a Beke-ügyben egy másik HVIM-es Fb-bejegyzésben:
 
Fontos közlemény, kérjük oszd meg...A tűzszerészeti vizsgálat megbukott! Hozzák nyilvánosságra a hangfelvételeket! ...
Szerző: HVIM Erdély2015. december 29.