Legelő állatait őrző férfira támadt a medve kedden délben a Kovászna megyei Bikfalván. A férfi könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást.
Zoom
Egy korábbi támadás sérültje
Ráduly István, Uzon község polgármestere az Agerpres hírügynökségnek arról számolt be, hogy a nagyvad Bikfalva faluszéli házaitól alig néhány méterre támadta meg a kecskéket legeltető embert.
Múlt vasárnap szintén Bikfalva határában láttak egy anyamedvét két boccsal.
Zoom
Sertések a "kóstoló" után
Az elöljáró elmondta: a medve által megtámadt férfi úgy menekült meg, hogy egy kerítésen át beugrott az egyik udvarba. Két kecskét viszont megölt a nagyvad. Ráduly István hozzátette: szerdán minden illetékes állami intézménytől lépéseket fognak kérni a lakosság védelmében.
„Lehetetlenség, hogy az emberek nem mehetnek ki a házból. Mindenhova átiratokat fogok küldeni. (...) Ha medvéket akarnak tartani, vigyék őket Brüsszelbe, vigyék az Alpokba. Vihetik Bukarestbe is, ha akarják, mert ez így már nem mehet tovább. (...) Oda jutottunk, hogy ezen ország lakói már kevesebbet érnek, mint egy medve" – magyarázta felháborodottan a település elöljárója. Múlt vasárnap Uzon polgármestere több fotót is közzétett a közösségi oldalon egy ház közelében felbukkanó anyamedvéről és két bocsáról. Korábban Sepsibodokon láttak egy útszéli fára felkapaszkodni egy anyamedvét, amely a településen található elhagyott kaszárnya területén él.
Zoom
Az elmúlt hétvégén a Hargita megyei Csíkdánfalva közelében támadt egy pásztorra a medve, a vadállat a juhász mindkét combját megsebezte. Az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy a nagyragadozó bemerészkedett a falvakba, városokba. A támadások miatt egyre többen fellépést sürgetnek.
(Krónika, képek: Fb, Háromszék)
Frissítés: Bukarestbe mennek tüntetni a székelyek
Bukarestben készülnek tiltakozni Hargita megye polgármesterei és a közbirtokosságok képviselői, amennyiben az illetékes román hatóságok nem bocsátanak ki kilövési engedélyeket a medvékre – írja a román közszolgálati hírügynökség, az Agerpres magyar nyelvű hírszolgálata.
A Hargita Megyei Tanács sajtóirodája szerint a Felcsík Kistérségi Társulás tagjai, valamint Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba felhívással fordult a polgármesterekhez és közbirtokossági elnökökhöz, kérve őket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és július 5-én minél többen vegyenek részt a fővárosban tartandó tiltakozáson.
A tüntetést abban az esetben szervezik meg, ha a környezetvédelmi minisztérium június 30-áig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést.
A tárca tavaly októberben döntött arról, hogy határozatlan időre megtiltja a nagyragadozók kilövését.
A polgármesterek és a közbirtokosságok képviselői azt kérik, hogy a minisztérium adjon engedélyt legalább a problémás egyedek kilövésére, amelyek veszélyesek, emberre támadnak, és garázdálkodnak.
A bukaresti tiltakozást Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke kezdeményezte, miután a múlt hét végén egy medve rátámadt egy juhait legeltető pásztorra.
Karda Róbert az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, a medvék egyre közelebb merészkednek a településekhez, és attól tart, hogy a támadások száma növekedhet az elkövetkező időszakban, ugyanis nyáron többen dolgoznak a mezőn.
Kedden Hargita Megye Tanácsának elnöke és Andrei Jean-Adrian prefektus közös aláírásával ellátott levelet továbbítottak a környezetvédelmi miniszterhez, kérve a kilövési engedély kibocsátását a problémás egyedekre. A levélben felhívják a figyelmet, a medveállomány növekedése már nemcsak az ültetvények és háziállatok épségét, hanem az emberéleteket is veszélyezteti, a lakosság nem érzi magát biztonságban. A levélben kérik a kilövési engedély kibocsátását a problémás egyedekre a biztonságos légkör visszaállítása érdekében, valamint azért is, hogy a medveállomány tudományos ellenőrzés alá kerüljön.
(MNO)