Gaudi-Nagy Tamás írja:
Erdély, Felvidék és Délvidék után ma újabb nemzeti jogvédő-monitorozó útra megyünk a dr. Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselővel és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat csonkaországi, felvidéki és erdélyi jogvédőivel, Almási Lajos kamerájával kísérve, ezúttal Kárpátaljára. Különös időszerűséget ad a már hónapokkal ezelőtt megkezdett szervezésű utunknak a kárpátaljai magyarok totális jogfosztását eredményező, gyalázatos, nemzetközi joggal ellentétes ukrán oktatási törvény szeptember 5-i elfogadása, és az ukrán elnök kihirdetést elrendelő aláírása után.
Örömteli, hogy a magyar Országgyűlés nemrég egyhangúan elfogadott kemény határozatban ítélte el ezt a több mint 100 magyar iskolát bezárásra kényszerítő és a kárpátaljai magyarságot végveszélybe taszító barbár törvényt, és minden szinten történő fellépést szorgalmaz ellene. Természetesen ismét beszámolunk tapasztalatainkról, feltéve, ha egyáltalán beengednek minket ebbe a nemrég hatalmas európai ovációval (sajnálatos módon hazánk feltétel nélküli támogatásával) EU társult taggá vált és vízummentességet kapott, nagyszámú (több mint 20%) nem ukrán nemzeti közösségeket elnyomó államba, amelyhez a soknemzetiségű Kárpátalja jelenleg tartozik.
Két jogvédelmi témájú fórumot is tartunk: szeptember 27-én 18 órától Makkosjánosiban, illetve szeptember 29-én Mezőkaszonyban, amelyre várunk mindenkit szeretettel.
Szeretettel ajánlom Krisztina sorait, amelyben beszámol a tervezett útról és az EU-hoz rendelt ukrán nagykövettel történő „furcsa” levelezéséről, illetve közzétesz egy csokrot a kárpátaljai magyarság érdekében elmondott európai parlamenti felszólalásaiból, bár ezt az ukrán hatóságok nyilván pontosabb listába szedve „gondozzák”.
Jelenleg még nem tudni, vajon a „baráti” Ukrajna beenged-e minket, hogy elvégezhessük jogvédő, ellenőrző munkánkat, amely során a korábbi utakhoz hasonlóan arra törekszünk, hogy átfogó képet kapjunk az ott élő magyar közösség életéről, az őket megillető alapvető jogok, különösen nyelvi, oktatási, kulturális és minden más, nemzeti közösségek tagját a vonatkozó nemzetközi jogi, EU és belföld normák szerint megillető jog érvényesülése terén felmerülő problémákról.
Az út keretében hosszú hetes előkészítő munka nyomán szeretnénk a beregi régió, ungi régió és Ugocsa régió egyes fontosabb helyi intézményvezetőivel, közösségeivel, polgáraival, illetve hazánk külképviseleti képviselőivel eszmét cserélni, tájékozódni, a helyi magyarság jogainak érvényesülésével kapcsolatos kérdésekről, kihívásokról és problémákról. Az út során többek között hivatalos találkozón fogad minket Szíjjártó Péter külügyminiszter úr kérésére az ungvári magyar főkonzulátus vezetése.
Jogi monitorozó útjaink során törekszünk a kiegyensúlyozottságra és objektivitásra, rendszeresen megvizsgáljuk különösen az oktatásban, közigazgatásban és igazságszolgáltatásban történő jogérvényesülés és nyelvhasználat kérdését, ennek érdekében önkormányzati, oktatási intézményeket, bíróságokat keresünk föl, továbbá különböző hatóságokat, rendőrséget, továbbá tájékozódó jellegű fórumokat is szervezünk, ahol a helyi magyar közösség tagjaitól közvetlenül is képet kaphatunk a jogaik érvényesítésével kapcsolatban.
Dr. Gaudi-Nagy Tamás beszámolójának folytatása elérhető Fb-oldalán, ide kattintva.