Levélben kampányolt az Európai Szocialisták Pártjánál a szlovák kormánypárt, a Smer felvétele érdekében koalíciós parnere, a szélsőjobboldali SNS magyargyűlölő elnöke, Jan Slota. A Robert Fico miniszterelnökkel közösen jegyzett levélben Slota állítja, hogy tiszteli a kisebbségek jogait. Igaz, a Magya Koalíció Pártjának elnökét "rohadt okádék ganénak" tartja.
Levélben kötelezte el magát a demokrácia és jogállamiság alapelvei és valamennyi kisebbség jogainak elismerése mellett a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Jan Slota. Slota, aki korábbi nyilatkozatai szerint szívesen látna tankokat Budapest utcáin, azért írt levelet Robert Fico kormányfővel, hogy segítse Fico nevében szociáldemokrata pártjának, a Smernek felvételét az Európai Szocialisták Pártjába (ESZP).
Az ESZP eddig nem volt hajlandó teljes jogú státust adni a Smernek, főleg a magyarok tiltakozása miatt. A fő kifogás pont a Slotával kötött kormánykoalíció volt.
Az ESZP-nek küldött levél eddig titkos volt, most a SME című liberális lap szerezte meg Brüsszelből. Kiszivárogtatása nem lehet véletlen, hiszen az ESZP a napokban dönt a Smer visszavételéről vagy felfüggesztésének meghosszabításáról. Amennyiben a Smer teljes jogú tagásgot nyer, az minden szempontból magyar diplomáciai kudarcnak számítana.

A SME Brüsszelből szerezte meg a levelet, melyben Fico és Slota egyebek között azt írják, hogy olyan társadalmat kívánnak építeni, amely "az emberi jogok tiszteletben tartásán alapszik, ide sorolva a bármilyen kisebbséghez tartozó személyek jogait is". A lap emlékeztet arra, hogy Slota tavaly szeptemberben "rohadt okádék ganénak" nevezte Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, a SME szerkesztőnőjét pedig "minden ok nélkül lebuzeránsozta".
Fico és Slota leveléről sem a kormányszóvivő, sem a Smer szóvivője nem tud, Slota pedig azt mondta, hogy "az európai szocialistákat érintő kérdésben nem nyilatkozik".
(MTI)