A. Nagy László
Megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák parlament emberi jogi bizottságának küldöttségét a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a szlovák rendőrségnek a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt beavatkozásáról - mondta a TASR tót hírügynökségnek A. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke. A szánalmas nemzetáruló szerint jobb hallgatni és lenyelni minden gyalázatot, mert akkor jobban fognak szeretni, pontosabban kevésbé fognak gyűlölni elnyomóink, s ha véletlenül kiáll az anyaország mellettünk, nekünk kell szemérmesen leinteni. Valójában éppen az ellenkezőjét igazolta a történelem, az idegen hatalom előtt leginkább megalázkodó Felvidék van a legrosszabb helyzetben.
A szlovák delegáció a vetítést elutasította, majd miután 45 percig várakoztatták a folyosón, elhagyta a magyar Országgyűlés épületét - írja a hírügynökség.
A. Nagy László szerint (aki a jelek szerint ugyancsak magyar, vagy legalábbis annak született, ha tótnak érzi is magát) a "magyar fél részéről" ez kellemetlen és kimondottan barátságtalan lépés volt. A Magyar Koalíció (de Kollaboránsok is állhatna a K betűnél) Pártja szintén nehezményezte a történteket.
"Annak ellenére, hogy Balog Zoltánnal, a magyar bizottság elnökével a múlt héten megegyeztünk a találkozó témáiban és a szervezési részletekben, megérkezésünk után, tíz órakor kellemetlen meglepetésben volt részünk. A tárgyalás során állítólag egy filmet kellett volna levetíteni a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésről. Ez számunkra nagy meglepetés volt, mert korábban semmi ilyesmiről nem beszéltünk. Küldöttségünk ezt olyan meglepetésnek minősítette, amely nincs összhangban a diplomáciai szokásokkal" - jelentette ki A. Nagy, aki csodálatosan magáévá tudja tenni a magyarellenes tótok álláspontját. Feltehetően nem is kell nagyon erőlködnie.
Azt állította: a találkozó előkészítésekor megbeszélték, hogy minden téma - beleértve Dunaszerdahelyt is - napirendre kerülhet, a szlovák fél nyitott megtárgyalásukra. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a mérkőzésről filmet vetítenének - ám ha igaz volna, hogy nyitottak voltak minden témára, akkor ettől nem kellett volna hisztériarohamot kapniuk...
"Úgy vélem, hogy ez nem volt egészen őszinte, és megoldhatatlan helyzetbe hoztak minket. Ezért azt mondtuk, megvárjuk, hogyan dönt a magyar bizottság. Ha a döntés az lett volna, hogy lesz vetítés, akkor elhagytuk volna a tárgyalásokat" - szögezte le a magyarverető tótok képviseletében A. Nagy László, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy "külföldi" küldöttséget a folyosón megvárakoztassanak.
A Stockholm-szindrómában szenvedő politikus, aki a felvidéki törvényhozásban a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, sajnálatosnak nevezte a történteket, mert állítása szerint a szlovák parlamenti bizottság nyitott volt minden kérdés konstruktív megvitatására. (Ezt a fene nagy nyitottságot tapasztaltuk az elmúlt időszakban is.) Úgy látja: erre azért nem került sor, mert a magyar parlamenti bizottság nem teremtette meg a tárgyaláshoz szükséges feltételeket. (Értsd: ismét a magyarok a hibások, akárcsak a szurkolók, amiért ott voltak és léteztek.)
Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a TASR szerint megpróbálta visszatartani a szlovák küldöttséget, s kérte, hogy tárgyaljanak. Frantisek Miklosko, a küldöttség tagja azonban kijelentette: ilyen körülmények között nem lehet tárgyalni, s nincs más választásuk, mint hogy távozzanak. "A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal veszi tudomásul, hogy a mai napon (hétfőn) meghiúsult a Magyar Országgyűlés és a szlovák parlament emberjogi bizottságának találkozója" - áll abban a közleményben, amelyet Dunajszky Éva, az MKP szóvivője juttatott el az MTI prágai irodájába.
Az MKP "a tárgyalások folytatásában és a szlovákiai magyar közösség problémáinak megoldásában érdekelt", és "nehezményezi, hogy Balog Zoltán bizottsági elnök úr mai javaslata megoldhatatlan helyzetbe hozta A. Nagy Lászlót, a szlovák parlament emberjogi bizottságának MKP-s elnökét". Az MKP "attól tart, hogy a mai (hétfői) budapesti történések károsan érintik a szlovákiai magyarság érdekeit, tekintettel a földrajzi nevek használatáról szóló törvénymódosítás holnapi (keddi) szavazására a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában" - áll a felháborító közleményben.
(Kuruc.info - MTI nyomán)