Átadták az önálló erdélyi magyar felsőoktatás érdekében kifejtett tevékenységért járó Báthory-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Az elismeréseket, amelyeket a Bolyai Kezdeményező Bizottság javaslatára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács oktatási szakbizottsága adományoz, Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök adta át. (Javasoljuk Eörsi Mátyás kitüntetését is.)

Tőkés László, az EMNT elnöke és az RMDSZ képviselője beszédében rámutatott: 90 éve ezen a napon a románok erőszakkal elfoglalták a kolozsvári Ferenc József Egyetemet, 50 éve a román Bábes Egyetembe olvasztották a Bolyai Egyetemet ugyanezen a napon, tíz éve viszont létrehozták a Partiumi Keresztény Egyetemet.
Hozzátette: a Bolyai Egyetem helyreállítása eszményi cél, helyette inkább reális egy másik magyar nyelvű felsőoktatási intézmény létrehozása.
Laudációjában Kovács Lehel, a BKB alelnöke Szili Katalinról elmondta: olyan politikus, aki "nemzetben gondolkodik, elkötelezett a határon túli magyar nyelvű oktatás iránt". Sokat tett a határon túliakkal kialakított kétoldalú kapcsolatokért, számos intézmény, szervezet támogatója - folytatta.
Németh Zsolt fideszes politikus a volt díjazottak nevében kijelentette: meg kell találni az arany középutat a nemzeti nihilizmus és a nemzeti radikalizmus között.
Utóbbi fontos nemzeti ügyeket kompromittál, mert rossz üzenet az, hogy Magyarország a magyaroké.
Az idei díjazottak: Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Demény Lajos történész, Lázár Vilmos üzletember, a MiIDAS, a kisebbségi nyelven megjelenő napilapok egyesülete, Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Vermes György üzletember és Zsigmond Barna jogász, a Magyar Kisebbség című periodika egyik alapítója. A Báthory-díjat 2005 óta adják át.
(MTI nyomán)