A szlovák kormány teljes mértékben támogatja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezését, hogy Trianon-emlékművet állítsanak fel Révkomáromban, a szlovák–magyar határon – közölte Robert Fico pozsonyi sajtóértekezletén. Slota kedden jelentette be, hogy szobrot emelnek a határvárosban.
Fico elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. A tót kormányfőcske bejelentette, hogy személyesen vesz részt a rendezvényen, arra szerinte csütörtökön vagy pénteken kerül sor.
„Arról van szó, hogy a magyar parlament elfogadott valamit Trianonról, valamit, ami nem európai, ami veszélyes és destabilizáló hatású. Mi pedig azt akarjuk elmondani Trianonról, amit mi gondolunk helyesnek. Azt, hogy ez egy reális történelmi alapokon nyugvó döntés volt 1920-ban. Olyan döntés, amely a II. világháború után foganatosított lépésekkel együtt alapját képezi a háború utáni elrendezésnek, amit a Szlovák Köztársaság tiszteletben tart” – mutatott rá Fico.
„Ha ezt nem tennénk meg, bizonyos kételyek merülhetnének fel Szlovákia területi integritásával, a Szlovákia és Magyarország közötti határral kapcsolatban” – hangsúlyozta Fico. Bejelentette, hogy részt vesz a rendezvényen.
Korábban írtuk: Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a "szlovák-magyar határon" a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) június 4-én. Megmutatják a magyaroknak, hol a határ – mondta Slota.
Az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy "Révkomárom szlovák város". Ugyanakkor a helyi „magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi”, meg akarja mutatni, hogy „nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban” – fogalmazott Jan Slota, a párt elnöke. „Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár” – tette hozzá.

Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni "Trianon-emléktáblákkal". Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.

Az SNS országos vezetése évek óta vitában áll a révkomáromi önkormányzattal, amely nem akarja engedélyezni, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát a köztéren helyezzék el. A szobor most a Matica Slovenská tót kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll, s a szervezet helyi vezetése elégedett a helyzettel, nem kíván rajta változtatni.

(MTI nyomán)