Mindenkinek szuverén joga, hogy képviselői irodát nyisson, ha van erre pénze – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. Alább folytatódik a Krónika összeállítása.
A környezetvédelmi tárca vezetője kifejtette, nincs semmilyen kapcsolata a Jobbikkal, nem érdekli az alakulat és képviselőinek tevékenysége sem Magyarországon, sem az Európai Parlamentben. Szerinte a Jobbik EP-képviselője Marosvásárhelyen nyitott irodájának a következményeit akkor lehet felmérni, ha kiderül, milyen jellegű tevékenységet folytat.
Arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan befolyásolja az erdélyi magyarság és a románok viszonyát, ha a Jobbik megveti a lábát Erdélyben, Borbély László kifejtette, elsősorban a párt vezetőinek kellene feltenniük maguknak a kérdést, miként folytathatnak egyszerre kisebbségvédő és kisebbségellenes politikát. „Úgy tűnik, a Jobbik ezt a dilemmát nem tudja feloldani. Azonban nem védelmezheti Romániában a kisebbség érdekeit, ha Magyarországon kisebbségellenes politikát folytat” – utalt Borbély arra, hogy a Jobbik többször is bírálta a romákat.

Együttműködés az önrendelkezésért
„A magyarországi választásokat tudomásul kell venni, mint ahogy azt is, hogy a Jobbik mögött a választói akarat közel egyötöde áll” – fejtette ki lapunknak Szász Jenő. A Magyar Polgári Párt elnöke szerint Szegedi irodájának megnyitása akár követendő példa is lehet. „Ahogy Tőkés László is nyitott EP-képviselői irodát Budapesten, a magyar képviselők is nyithatnak irodát nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban egyaránt” – szögezte le Szász, aki szerint a revíziós gondolatoknak Magyarországon nincs megalapozottsága. „Június 4-én, a nemzeti együvé tartozás napján is az fogalmazódott meg, hogy bár Trianon tragikus következményekkel járó diktátum, túl kell lépni az árnyékán, ne az elesettségünket sirassuk, hanem az összetartozásunkat erősítsük” – fejtette ki a pártelnök.
Izsák Balázs SZNT-elnök úgy nyilatkozott, közképviseleti szervezetként a nemzeti tanács tagjai különböző politikai színezetűek és hovatartozásúak, így nem minősítheti a politikai pártokat, de partnerként fogadnak el mindenkit, aki Székelyföld területi autonómiájának ügyét felvállalja. Hangsúlyozta, az SZNT kapcsolatépítésre törekszik a magyar parlament mind a négy pártjával, állandóan együttműködik a magyarországi államhatalom minden intézményével, amelynek hatása lehet az erdélyi magyarság jövőjére. A Jobbik román megítéléséről Izsák elmondta, a politikai pártok mérlegre teszik egymást, az SZNT viszont ezekben a csatározásokban nem kíván részt venni. Az EMNT vezetőit lapzártánkig nem sikerült elérnünk.