Kolozsvárott, június 27-én lesz a Biszku Bélát húsz év után megszólaltató Bűn és bűntelenség című dokumentumfilm mozipremierje. A film „illegális” bemutatója Nagy Imre kivégzésének évfordulóján, június 16-án lesz a Menta Teraszon. A „partizánakcióra” azért volt szükség, mert az ’56-os forradalom megtorlását levezénylő egykori belügyér lánya perrel fenyegette meg az Urániát, ha a nemzeti filmszínház leadja a filmet. Igen, ez ma Magyarország, de ennél sokkal szomorúbb az, hogy egy tömeggyilkos bolsevik lányának a fenyegetőzése elég volt ahhoz, hogy az Uránia vezetése meghátráljon. Nem méltó ez a nemzeti filmszínház címet viselő mozira, szerencse, hogy Erdély és a felvilágosult, antikommunista román értelmiség által irányított romániai közélet felkarolta az alkotást.
A film előtörténete nem mindennapi, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás rendezők cselhez folyamodtak: elhitették Biszkuval, hogy szülőfalujából, Márokpapiból érkeztek, és arról szeretnének filmet készíteni, amint a környékről beszél. Négy alkalommal találkoztak a ma is vaskalapos kommunistaként nyilatkozó nyugdíjassal, egy alkalommal még közönségtalálkozót is szerveztek a márokpapi falunapokon, hogy csípős kérdésekkel szembesítsék Biszkut. A filmesek végül felfedték kilétüket, és szerették volna elérni, hogy Biszku kamerába nézve kövesse meg a vérbe fojtott forradalom áldozatait.
Hogy a ma 89 éves, Rózsadombon élő Biszku Béla, aki 20 ezer ember bebörtönzéséről és 300 felkelő és politikus kivégzéséről döntött, eleget tett-e a kérésnek, kiderül a filmből, amelyben nyilatkozik még Horváth Attila, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szerencsés Károly, Tischler János történészek, Mórotz Kenéz pszichológus, valamint 1956-os elítéltek és hozzátartozóik, így Balás-Piri László, Blaski József, Fekete Pál, Fónay Jenő, Mansfeld László és Wittner Mária. A filmet két helyen biztosan levetítik: június 16-án, este 7 órai kezdettel a Menta Teraszon lesz látható. Előzetes hírek szerint több teremben vetítik majd a filmet, a megjelentek létszámától függően akár többször egymás után is. Ez azonban csak „szamizdatvetítés” lesz.
Történt ugyanis, hogy az egykori belügyér először ugyan írásban is áldását adta a filmre, néhány órával később viszont visszavonta beleegyezését. Novák és Skrabski ennek ellenére bemutatták volna művüket: hiszen az Biszku közéleti tevékenységét ábrázolja. A film premierje az Urániában lett volna, ám a főszereplő lánya perrel fenyegette meg a mozit, amely nem vállalta a Bűn és bűntelenség műsorra tűzését. Ezért a szerzők az „illegális vetítés” mellett döntöttek. Később azonban bejelentkezett egy kolozsvári filmszínház, amely levetíti a Bűn és bűntelenséget, így jelen állás szerint június 27-én lesz a dokumentumfilm mozipremierje.
(MNO, Mandiner nyomán)